Γνωρίζεις τη σχέση του εθελοντισμού με την υγεία σου;

ΕΘΕΛΟΝ ΣΤΑΦ

          Αδιαμφισβήτητα, τα οφέλη του εθελοντισμού στην κοινωνία είναι πάρα πολλά. Ωστόσο, ο εθελοντισμός, πέρα από καλό στην κοινωνία, προσφέρει και πολλά εφόδια στην υγεία του κάθε ατόμου, είτε εκείνου που βοηθιέται, είτε εκείνου που βοηθάει. Στο κείμενο αυτό, θα αναφερθούμε, στα οφέλη του εθελοντισμού στην υγεία του εθελοντή, τόσο σωματικά, όσο κυρίως ψυχικά.

          Τα σωματικά πλεονεκτήματα που προσφέρει ο εθελοντισμός στον άνθρωπο είναι η εγρήγορση και η κίνηση, αφού τον βγάζει από τη ζώνη βολής του. Το άτομο δηλαδή, απομακρύνεται από τον καναπέ, το κρεβάτι του και γενικότερα το σπίτι του και πηγαίνει σε άλλα μέρη, είτε στην ύπαιθρο είτε όχι. Αυτό τον βοηθά, αφού βγαίνει έξω από το σπίτι και αρκετές φορές χρειάζεται να κινηθεί σε όλον τον χώρο που είναι εθελοντής. Για παράδειγμα, στις εθελοντικές δράσεις που χρειάζονται περπάτημα και μάζεμα, όπως ο καθαρισμός ακτών, ή δημιουργία, όπως η κατασκευή ξενοδοχείων για μέλισσες, χρειάζονται μυϊκή κίνηση και δύναμη για να ανταπεξέλθει το άτομο. Έτσι, θέλοντας ή μη γυμνάζεται, ενώ βρίσκεται συνεχώς σε εγρήγορση για να βοηθήσει και δεν εφυσηχάζεται.

          Τα ψυχικά οφέλη είναι εξίσου πολλά. Ο εθελοντισμός βοηθά στην καλή ψυχική και πνευματική υγεία και ευημερία του ατόμου. Αρχικά, συμμετέχοντας σε εθελοντικά προγράμματα, το άτομο έχει την ευκαιρία να γνωρίσει νέους ανθρώπους και να κοινωνικοποιηθεί, γυρίζοντας έτσι την πλάτη στην μοναξιά και στη μιζέρια. Τα άτομα, με τον εθελοντισμό, απολαμβάνουν όλα τα πλεονεκτήματα της συντροφικότητας και της παρέας, όπως είναι η καλή διάθεση, το γέλιο, η χαρά, η έκπληξη και η ανυπομονησία. Όλα αυτά συντελούν στην καλή ζωή, κοινος στόχος για όλους τους ανθρώπους. Επιπλέον, τα άτομα, όταν βοηθούν, αισθάνονται ότι συντέλεσαν στην επίτευξη ενός κοινού καλού και χαίρονται με αυτό, νιώθοντας περήφανοι για τον εαυτό τους. Έτσι, ο εθελοντισμός βοηθά στην αύξηση της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησης. Επιπροσθέτως, με τον εθελοντισμό, τα άτομα μπορούν να βρουν τι τους ταιριάζει, σύμφωνα με τα θέλω τους, τα ενδιαφέροντα τους και να οδηγηθούν στην αυτογνωσία και στην επανατοποθέτηση των στόχων τους. Ένα εξίσου σημαντικό και πολύτιμο πλεονέκτημα είναι ότι οι άνθρωποι προσφέροντας, αποκτούν πνευματική διαύγεια και ηρεμία, που τους βοηθά στη μετέπειτα ζωή τους.

          Ο εθελοντισμός είναι σημαντικός στη ζωή όλων των ανθρώπων, από όποια πλευρά κι αν το δούμε. Εσύ κάνεις εθελοντισμό; Γράψε μας στα σχόλια κάποιο όφελος που ξεχάσαμε!!

2 Σχόλια
ΝΤΟΚΤΟΡ

Τα καλά είναι άπειρα και δεν τελειώνουν ποτέ..
Πχ αν είσαι εθελοντής αιμοδότης έχεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα ένα τσεκάπ και αν είσαι άντρας κάνεις καλό στην καρδιά σου αφού ανανεώνεται το αίμα σου...

και φυσικά βρίσκεις άμεσα αίμα όταν το χρειαστείς
Αν προσπαθείς προωθείς προϊόντα σαν εργασία (με αφορμή ένα νέο της ομάδας..) και ασχολείσαι με εθελοντικές δράσεις μπορείς να βρεις νέο πελατολόγιο από το πουθενά χωρίς να πιέζεσαι
με αφορμή νέες γνωριμίες μπορείς να διευρύνεις ορίζοντες να μάθεις μια ξένη γλώσσα εύκολα
ακόμη και να βρεις μια νέα δουλειά απασχόληση που σε εκφράζει καλύτερα..

 

 

ΕΜΠΕΙΡΟΣ

Εκτος του οτι βοηθας κ βοηθιεσαι οταν εισαι εθελοντης εχεις κ την ηθικη ικανοποιηση οτι εβαλες κ συ ενα λιθαρακι στο να επιτευχθει ενας στοχος για το κοινο καλο.Νοιωθεις οτι εισαι μερος μιας προσπαθειας κ συμβαλεις στην υλοποιηση της.Τι πιο υγιες κ δημιουργικο απ'αυτο!

Οχι μονο σε δρασεις που σχετιζονται με το περιβαλλον ειτε κοινωνικης προσφορας αλλα κ σε οτι εχει σχεση με την ευρυτερη εννοια του "προσφερω".

Μπραβο για τα σπουδαια αρθρα κ την ευαισθητοποιηση αλλα κ ενεργοποιηση καποιων ανθρώπων που ισως δεν ειχαν ποτε ως σκεψη να βοηθησουν με οποιονδηποτε τροπο κ μεσα απο τετοια ποστ αφηνουν την ανεση του σπιτιου τους κ δραστηριοποιουνται οπως μπορουν.