Εσύ τι γνωρίζεις για τη γρήγορη μόδα;

ΕΘΕΛΟΝ ΣΤΑΦ

             Τον τελευταίο καιρό γίνεται όλο και μεγαλύτερη συζήτηση για την βιώσιμη-οικολογική μόδα. Η βιώσιμη μόδα είναι ιδιαίτερα επωφελής για το περιβάλλον, αφού χρειάζονται λιγότεροι πόροι και ενέργεια για τη δημιουργία των ρούχων και των παπουτσιών. Επιπλέον, προϋποθέτει τη μη εκμετάλλευση του ανθρώπινου δυναμικού της, αλλά την στελέχωση της από ένα υγιές ανθρώπινο δυναμικό. Όμως πώς φτάσαμε στη συζήτηση αυτή; Όλο και περισσότερες εταιρίες- κολοσσοί, εκπρόσωποι της γρήγορης μόδας, έχουν κατηγορηθεί ότι μολύνουν το περιβάλλον και πληρώνουν ελάχιστα το εργατικό δυναμικό τους, ενώ εκείνοι πλουτίζουν μέρα με τη μέρα. Μάλιστα, χαρακτηριστικό της βιομηχανίας αυτής και της καταστροφής που προκαλεί στο περιβάλλον είναι ότι είναι υπεύθυνη για περισσότερες εκπομπές άνθρακα από όλες τις διεθνείς πτήσεις και τη θαλάσσια ναυτιλία μαζί. Ένα ακόμη σοκαριστικό στοιχείο είναι πως για να δημιουργηθεί ένα τζιν χρειάζονται 7.500 λίτρα νερού, ποσό που ισοδυναμεί με την ποσότητα που καταναλώνει ένας άνθρωπος σε επτά χρόνια. Αυτά τα σοκαριστικά στοιχεία, όπως κι άλλα, κατατάσσουν τη γρήγορη μόδα στην δεύτερη πιο ρυπογόνα δραστηριότητα στον κόσμο.

 

Τι μπορεί να κάνει ο καταναλωτής;

 

            Αρκετές φορές, η ακριβή τιμή ενός ρούχου μπορεί να σημαίνει και μια πιο υγιή παραγωγή. Ωστόσο, αυτό δεν είναι πάντα σίγουρο, ούτε και η αγορά ακριβών ενδυμάτων είναι δυνατή από όλους. Πολλοί ακόμη κι αν γνωρίζουν τις συνέπειες της γρήγορης μόδας δε μπορούν να τη σταματήσουν, για λόγους οικονομικούς και ευχρηστίας. Και είναι αποδεκτό. Αυτό που μπορούν να κάνουν είναι να περιορίσουν τις αγορές:

  • Αγορές με μέτρο. Είναι καλό να αγοράζουμε μόνο ρούχα που χρειαζόμαστε πραγματικά και που ξέρουμε ότι κάποια στιγμή θα φορέσουμε. Φτιάχνουμε λίστα με πράγματα που χρειαζόμαστε και πρέπει να αγοράσουμε. Οι εκπτώσεις είναι σίγουρα δελεαστικές αλλά μας κάνουν να ψωνίζουμε αλόγιστα κάνοντας κακό στο περιβάλλον και στην τσέπη μας τελικά.
  • Ρούχα όχι για πέταμα. Δεν αποτελεί λύση να αγοράζουμε ρούχα και σε έναν ή λίγους μήνες να τα πετάμε. Καλό είναι να τα φοράμε για καιρό, ενώ μπορούμε να τα προσαρμόσουμε κιόλας ανάλογα με τις ανάγκες και το στυλ μας. Στο ίντερνετ υπάρχουν άπειρα βιντεάκια.

 

            Ακόμα, αν θέλουμε να σταματήσουμε να αγοράζουμε από μαγαζιά με γρήγορη μόδα, θα ήταν καλό:

  • Αγορές από thrift shops. Τι είναι τα thrift shops; Είναι καταστήματα, όπου μπορείς να πας κι εσύ δικά σου ρούχα που δεν θέλεις πια ή να πάρεις ρούχα που κάποτε τα φορούσαν άλλοι. Κάποιες φορές είναι πολύ οικονομικά και είναι βέβαιο πως θα βρεις ένα κατάστημα πλέον κοντά στη γειτονιά σου.
  • Αγορές από σελίδες στο διαδίκτυο. Αν μένεις μακριά από thrift shop, σου έχουμε τη λύση. Στο διαδίκτυο υπάρχουν άπειρες σελίδες με ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ, όπου άτομα που δεν τα θέλουν πια τα πουλούν, αρκετά οικονομικά.

           

            Επιπλέον, μην ξεχνάμε ότι σε συγκεκριμένα σημεία υπάρχουν ειδικοί κάδοι για την ανακύκλωση των ρούχων και πως πάντα μπορούμε να τα δώσουμε σε άτομα ή σε ιδρύματα που το έχουν ανάγκη.

            Πρέπει όλοι να κάνουμε μια προσπάθεια να αγοράζουμε πιο συνειδητά και να πετάμε λιγότερα ρούχα. Εσύ από που προτιμάς να ψωνίζεις; Γράψε μας στα σχόλια τρόπους για να περιορίσουμε τη γρήγορη μόδα.

2 Σχόλια
ΝΤΟΚΤΟΡ

νομίζω μετά την κρίση που φάγαμε όλοι σαν χαστούκι.. δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στην ελλάδα παρα μόνο ίσως στην τηλεόραση η οποία είναι ψευτική και δήθεν..

Ο κόσμος δεν αλλάζει ρούχα.. και επιπλέον με διαφορα αξεσουαρ μπορείς να τα κάνεις διαφορετικά ή καινουρια..

Εγω προσωπικά τα ρουχα που δεν θέλω (και είναι σε καλή κατάσταση ...απλά δεν μας κάνουν) τα δίνω σε ιδρύματα.. και τα παιδικά ρουχαλάκια που είναι πραγματικά αφόρετα και σαν καινουρια τα χαρίζω σε γονείς που έχουν παιδάκια σε μικρότερες ηλικίες

ΕΜΠΕΙΡΟΣ

Εγω τα ρουχα τα ανταλλασω οταν δεν τα θελω.. καλημερα