Μείωσε τη σπατάλη φαγητού σε 5 απλά βήματα!

ΕΘΕΛΟΝ ΣΤΑΦ

Εσύ ξέρεις ενδιαφέροντες, εύκολους και διασκεδαστικούς τρόπους ώστε να μην πηγαίνει καμία μερίδα φαγητού χαμένη; Αν όχι, ακολούθησε μας στα πέντε επόμενα βήματα, ώστε να μειωθεί η σπατάλη του φαγητού μια για πάντα!!

 

  • Μαγείρεψε όσο χρειάζεσαι

Ούτε μερίδα περισσότερη, ούτε λιγότερη. Όσο ακριβώς χρειάζεσαι ανάλογα με τις ανάγκες σου και τα άτομα που θέλεις να προσφέρεις το φαγητό σου. Το να μαγειρεύεις όσο χρειάζεσαι είναι δύσκολο τις πιο πολλές φορές, αφού υπάρχει ο φόβος του να μην φτάσει το φαγητό. Ωστόσο, είναι χρήσιμο να μάθεις ακριβώς πόση ποσότητα φαγητού χρειάζεσαι, και για να μην προχωράς σε άλογες αγορές στο super market, με αποτέλεσμα να χαλάς τα χρήματα σου.

  • Αποθήκευσε

Αν δεν τα καταφέρεις και μαγειρέψεις περισσότερο από αυτό που θέλεις ή πάρεις περισσότερα υλικά από αυτά που χρειάζονται στη συνταγή σου, αποθήκευσε τα στην κατσαρόλα ή σε ειδικά δοχεία στο ψυγείο και στην κατάψυξη. Πρόσεχε όμως κάθε φαγητό έχει διαφορετικό χρόνο που μπορεί να μείνει στο ψυγείο ή στην κατάψυξη και διαφορετική μεταχείριση. Μην πετάξεις το φαγητό σου. Ζέστανέ το ξανά και την επόμενη μέρα ή το βράδυ.

  • Μαγείρεψε κάτι άλλο από τα περισσευούμενα

Αν σου έχει περισσέψει φαγητό μπορείς επίσης να δημιουργήσεις κάτι άλλο από αυτό. Ξεσκόνισε τα βιβλία μαγειρικής σου από το ράφι, βρες συνταγές στο διαδίκτυο και βάλε τη φαντασία σου και τις μαγειρικές σου ικανότητες να δουλέψουν. Μπορείς να δημιουργήσεις νέα φαγητά από ήδη υπάρχοντα, να κάνεις νέους συνδυασμούς και να καταπλήξεις τους πάντες μα κυρίως τον εαυτό σου.

  • Πρόσεχε τις ημερομηνίες λήξεως

Όταν πηγαίνεις να ψωνίσεις να ελέγχεις πάντα τις ημερομηνίες λήξεως και να μαγειρεύεις βάσει αυτών. Ακόμα, τακτικά πρέπει να ελέγχεις τις ημερομηνίες λήξεως όλων των τροφίμων μέσα στο σπίτι σου. Δεν πρέπει να αφήνεις τρόφιμα χωρίς να μαγειρευτούν και να τα πετάς επειδή έληξαν. Φρόντισε να γνωρίζεις για το κάθε τι μέσα στην κουζίνα σου πότε λήγει και να το μαγειρεύεις εγκαίρως. Αν σε βοηθάει μπορείς να πάρεις ένα τετράδιο όπου θα σημειώνεις το τρόφιμο και την ημερομηνία λήξεως του κάθε φορά που θα γυρίζεις από το super market.

Αν κανένα από τα παραπάνω βοηθήματα δεν πετύχει και περισσέψει φαγητό και η πρώτη σου σκέψη είναι το πετάξεις, μην την ακούσεις! Επικοινώνησε με το “Μπορούμε”. Η ομάδα του “Μπορούμε” δημιουργεί γέφυρες διάσωσης & προσφοράς τροφίμων ανάμεσα σε δωρητές και κοινωφελείς φορείς με σκοπό τη μείωση της σπατάλης τροφίμων και ταυτόχρονα την επισιτιστική στήριξη ανθρώπων που βρίσκονται σε ανάγκη. 

 

Εσύ γνωρίζεις άλλους τρόπους για να μειωθεί η σπατάλη; Γράψε μας στα σχόλια εναλλακτικές.

3 Σχόλια
ΝΤΟΚΤΟΡ

 

images (12).jpg

 

ΝΤΟΚΤΟΡ

Άλλο ένα ωραίο άρθρο

Θα υπενθύμιζα μονάχα για ότι μη αξιοποιήσιμο περισσεύει..

Για υπολείμματα ωμών φρούτων και λαχανικών υπάρχει πάντα το κομποστ που απαιτεί λιγότερο από ένα τετραγωνικό μέτρο αυλής

Για υπολείμματα μαγειρεμένων φαγητών (αποφάγια) υπάρχουν πάντα τα αδέσποτα τα οποία δεν χρειάζεται να ανοίγουν τις σακούλες των σκουπιδιών και να γεμίζει ο τόπος σκουπίδια για να διώξουν την πείνα τους

ΕΜΠΕΙΡΟΣ

Ωραιο αρθρο🙂 ευχαριστουμε🌷