Ποια είναι η σχέση του εθελοντισμού και της μνήμης;

ΕΘΕΛΟΝ ΣΤΑΦ

          Τα πλεονεκτήματα του εθελοντισμού είναι πάνω κάτω γνωστά σε όλους μας. Αυτό που ωστόσο δεν είναι γνωστό είναι ότι ο εθελοντισμός συνδράμει στην ενίσχυση της μνήμης και στην οξυδέρκεια των ατόμων.

           Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους ερευνητές του πανεπιστημίου Johns Hopkins Bloomberg, ο εθελοντισμός βοηθά την ενίσχυση της μνήμης αυτών που βοηθούν και στην αποφυγή του Αλτσχάιμερ. Η μελέτη έλαβε χώρα το 2016 και έτρεξε για 2 χρόνια. Περιελάμβανε 702 συνταξιούχους άνδρες και γυναίκες, από τους οποίους οι 352 εκπαιδεύτηκαν για να γίνουν εθελοντές ενός προγράμματος με το όνομα, Baltimore Experience Corps. Έτσι, εργάστηκαν σε βιβλιοθήκες στα δημόσια σχολεία της Βαλτιμόρης, βοηθώντας τα μικρά παιδιά να μάθουν να διαβάζουν. Οι υπόλοιποι 350 συμμετέχοντες στη μελέτη, δεν συμμετείχαν στο Baltimore Experience Corps.

          Σε αυτή τη μεγάλη μελέτη, οι ερευνητές πραγματοποίησαν επίσης μια “ένθετη μελέτη” (μελέτη σε μια μελέτη). Αυτή περιελάμβανε 111 από τους συμμετέχοντες στην έρευνα, 58 από την ομάδα Baltimore Experience Corps και 53 από την άλλη ομάδα. Οι άνθρωποι αυτοί υποβλήθηκαν σε: εξετάσεις εγκεφάλου μαγνητικού συντονισμού (MRI) - μια εξέταση που χρησιμοποιεί μαγνητικό πεδίο και ραδιοκύματα για την παραγωγή λεπτομερών εγκεφαλικών εικόνων - και σε δοκιμές μνήμης στα προγραμματισμένα σημεία κατά τη διάρκεια της έρευνας.

          “Αναμέναμε οι εγκέφαλοι των συμμετεχόντων στη μελέτη να συρρικνωθούν ως μέρος της φυσιολογικής διαδικασίας γήρανσης”, δήλωσε ο Michelle Carlson, PhD, Αναπληρωτής Καθηγητής, στο Τμήμα Ψυχικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο, Johns Hopkins Bloomberg School. “Αντ 'αυτού, μετά από δύο χρόνια μέσω του προγράμματος αυτού, και της σημαντικής κοινωνικής δραστηριότητας τους, τα κέντρα μνήμης τους διατηρούσαν το μέγεθός τους ή μεγάλωναν”.

 

          Η έρευνα αποκάλυψε τα εξής:

 • Οι άνδρες, που συμμετείχαν στο πρόγραμμα Baltimore Experience Corps, παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση στη μνήμη τους κατά τη διάρκεια της διετούς μελέτης.
 • Οι γυναίκες, που συμμετείχαν στο πρόγραμμα Baltimore Experience Corps, έδειξαν μέτρια κέρδη στην μνήμη του εγκεφάλου τους, αλλά πρέπει να σημειωθεί ότι άρχισαν σε γενικά χειρότερη κατάσταση από τους άνδρες. Στο τέλος της μελέτης, οι γυναίκες είχαν κάνει τις σημαντικότερες βελτιώσεις στη σωματική υγεία. Ο Carlson σημείωσε ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μελλοντικές αυξήσεις στη μνήμη του εγκεφάλου τους και βελτιωμένη εκτελεστική λειτουργία.
 • Τα μέλη της ομάδας που δεν συμμετείχαν στο πρόγραμμα Baltimore Experience Corps έδειξαν τυπική συρρίκνωση της μνήμης που σχετίζεται με την ηλικία.

         

          Εσύ γνωρίζεις άλλα οφέλη του εθελοντισμού που δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα; Γράψτα μας στα σχόλια!!

 

3 Σχόλια
ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟΣ

Ενδιαφέρον άρθρο 

ΕΜΠΕΙΡΟΣ

Συμφωνώ απλά τα οφέλη δεν περιορίζονατι στην τρίτη ηλικία.. Έρευνες  έχουν δείξει πως ο εθελοντισμός συσχετίζεται με μείωση της κατάθλιψης, των διαταραχών ύπνου και οδηγεί σε λιγότερες κινητικές δυσκολίες. Οι άνθρωποι που προσφέρουν εθελοντικά  τη βοήθειά τους βιώνουν λιγότερο άγχος, συναισθήματα απελπισίας και δημιουργούν πιο εύκολα φιλίες και υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις συγκριτικά με τους μη εθελοντές.

Πιο συγκεκριμένα, ο εθελοντισμός :

 • Αυξάνει την αυτοεκτίμηση του ατόμου.
 • Βελτιώνει τη διεκδικητικότητά του.
 • Βελτιώνει τις κοινωνικές δεξιότητες, δημιουργεί νέες φιλίες.
 • Το άτομο μαθαίνει να συνεργάζεται και να λειτουργεί αποτελεσματικά σε μια ομάδα.
 • Το άτομο αναγνωρίζει και αξιοποιεί τις προσωπικές του δεξιότητες.
 • Μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης της κατάθλιψης.
 • Μειώνει το άγχος.
 • Γεμίζει τη ζωή του ατόμου με χαρά και νόημα.
ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ Sol
ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ

όσο μπορούμε βοηθάμε, ο καθένας μόνος του. και αυτό μας κάνει καλύτερους ανθρώπους, νιωθουμε καλά. ας βαλουμε το μυαλό μας να δουλεύει, είναι όλοι με ένα τηλεκοντρόλ στο χέρι και χαζεύουν στην τηλεόραση