Ποια είναι η σχέση του φυτικού, ζωικού γάλακτος και του οικολογικού αποτυπώματος;

ΕΘΕΛΟΝ ΣΤΑΦ

Οικολογικό αποτύπωμα ονομάζουμε τον τρόπο που μετράμε τις επιδράσεις που προκαλούν πάνω στη Γη οι ανθρώπινες δραστηριότητες. Είναι το μέτρο ζήτησης και κατανάλωσης που μετράει την κάλυψη των αναγκών μιας κοινωνίας, καθώς και τα απορρίμματα και τα αέρια θερμοκηπίου που παράγει καθημερινά σε εκτάσεις παραγωγικής, θαλάσσιας και χερσαίας επιφάνειας. Επίσης, εκτιμάει όλους τους φυσικούς πόρους που χρειάζονται για την υποστήριξη των υλικών αναγκών ενός πληθυσμού ή ενός ατόμου μέσα από την τεχνολογία, τον τρόπο ζωής και τις συνήθειες της κάθε χώρας. Για να είναι εύκολα κατανοητό και υπολογίσιμο βασίζεται σε ένα μοντέλο το οποίο έχει ως σκοπό να μετατρέπει όλες τις ανάγκες κατανάλωσης σε παραγωγική έκταση γης, όπως το δάσος, η γεωργική γη (για χρήση ξύλου και δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα), το διαβρωμένο ή δομημένο έδαφος, τα βοσκοτόπια, κ.α., τα οποία είναι απαραίτητα για την κάλυψη των αναγκών αυτών.

        Τώρα θα συγκρίνουμε το οικολογικό αποτύπωμα του φυτικού και του ζωικού γάλακτος.

Ξεκινώντας από το δεύτερο, για ένα κουτί ζωικού γάλακτος χρειάζονται:

 

 • βοσκοτόπια για την εκτροφή αγελάδων
 • περιοχές καλλιεργημένης γης και νερό για την παραγωγή της τροφής των αγελάδων
 • κομμάτια χτισμένης γης για τις αποθήκες, τις υπεραγορές, τα εργοστάσια (επεξεργασία του γάλακτος, κατασκευής των κουτιών), κ.ά.
 • οχήματα / μεταφορικά μέσα για την παραγωγή
 • μεταφορά του γάλακτος στο εργοστάσιο, στις υπεραγορές, κ.ά.
 • ένα μέρος χτισμένης γης (δρόμος) για τα μέσα μεταφοράς του γάλακτος
 • ένα μέρος δάσους για να απορροφήσει το διοξειδίου του άνθρακα που έβγαλαν τα εργοστάσια και τα οχήματα

 

Για ένα κουτί φυτικού γάλακτος (οποιοδήποτε και να είναι αυτό) χρειάζονται:

 • περιοχές καλλιεργημένης γης και νερό για την καλλιέργεια των φυτών / καρπών που θα κοπούν και θα γίνουν γάλα
 • κομμάτια χτισμένης γης για τις αποθήκες & τα εργοστάσια (για επεξεργασία του γάλακτος, κατασκευής των κουτιών), κ.ά.
 • οχήματα / μεταφορικά μέσα για την παραγωγή
 • μεταφορά των φυτών / καρπών που θα γίνουν γάλα στο εργοστάσιο κ.ά.
 • ένα μέρος χτισμένης γης (δρόμος) για τα μέσα μεταφοράς των φυτών / καρπών
 • ένα μέρος δάσους για να απορροφήσει το διοξειδίου του άνθρακα που έβγαλαν τα εργοστάσια και τα οχήματα

 

Συνεπώς το οικολογικό αποτύπωμα του φυτικού γάλατος είναι μικρότερο.

 

Εσύ τι γνωρίζεις για το οικολογικό αποτύπωμα;

6 Σχόλια
ΝΤΟΚΤΟΡ

δύσκολη σχέση.

πως γίνετε να δώσει μια μητέρα ένα γαλακτοφορο θηλαστικό είτε είναι γυναίκα, αγελάδα, γάτα, κατσίκα ή ότι είναι τέλος πάντων φυτικό γάλα στο βρέφος της και να του πει πιες αυτό το υποκατάστατό για να μειώσουμε το οικολογικό αποτύπωμα.

δεν ξέρω.

εδώ ο απριλιος σηκώνει τα χέρια ψηλά.

ΝΤΟΚΤΟΡ

Καλημέρα,

γνωρίζω και όντως ισχύει.,

όπως επίσης ισχύει ότι σε έναν ενήλικα άνθρωπο το γάλα δεν προσφαίρει τίποτα...Αντίθετα.. Εάν θεωρείτε ότι έχετε γερά κόκαλα θα πρέπει να σας πούμε ότι αυτό δεν έχει καμία σχέση με το γάλαστην πραγματικότητα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Το γάλα (όπως και όλες οι ζωικές πρωτείνες) καθιστά όξινα τα επίπεδα του pH στο σώμα, γεγονός που με τη σειρά του προκαλεί βιολογική διόρθωση. Το ασβέστιο είναι γνωστό ότι ουδετεροποιεί το όξινο και οι μεγαλύτερες αποθήκες ασβεστίου του σώματός μας είναι τα οστά. Το ασβέστιο λοιπόν που τα κόκαλά μας χρειάζονται για να παραμένουν γερά χρησιμοποιείται για να ουδετεροποιήσει το όξινο περιβάλλον που προκαλεί το γάλα. Το αποτέλεσμα; Να παίρνει το ασβέστιο από τα κόκαλά μας. Αντίθετα η φυτικές πηγές ασβεστίου μας προσφέρουν ένα 100% απορροφήσημο ασβέστιο που όντως κάνει καλό στα κόκαλά μας και επιπλέον δεν μας γεμίζει με πέτρες... Απλά είναι μια βιομηχανία...

ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ
ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ

εγω παιδια εχω κοψει το γαλα εδω και 3-4χρονια. τρωω τυρι ομως κ που και που γιαούρτι. δοκιμαστε κ γιαουρτι απο γαλα αμυγδαλου, ειναι φοβερο. πιστευω χωρις να εχω παιδια αλλα απ όσο ξέρω και διαβάζω κ από φίλους με παιδιά, οτι το γάλα δεν προσφέρει κάτι στην αναπτυξη των κοκκαλων απο μια ηλικια κ μετα. υπαρχουν πολλες ακόμα τροφες που δινουν ασβεστιο οπως  μαυρο ψωμι, σαρδέλες, σοκολάτα, αμυγδαλα. τρωω αμυγδαλα καθε μερα. 

 

τα διατροφικά θέματα είναι προσωπικες επιλογες του καθενα. για το αποτυπωμα σιγουρα πνατως υπαρχει εκμεταλλευση των ζωων αμα δείτε κ βίντεο στο youtube

ΝΤΟΚΤΟΡ

ελα @Sol γιαουρτάκι με φράουλα.

κερασμένο.imagesP44OIDEG.jpg

 

ΝΤΟΚΤΟΡ

ναι @margaritad έτσι είναι.

ΕΜΠΕΙΡΟΣ

Kαλημερα 🙂 το γνωριζω και οντως ισχυει.

Ευχαριστουμε για το ωραιο αρθρο💎