Το Παιχνίδι του Οικολογικού Αποτυπώματος

ΕΘΕΛΟΝ ΣΤΑΦ

Η  έννοια «οικολογικό αποτύπωμα» αναφέρεται στην έκταση παραγωγικής γης, πόσιμου νερού και θάλασσας που είναι απαραίτητα για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών ενός ανθρώπου σε: τροφή, ενέργεια, νερό και πρώτες ύλες, συνυπολογίζοντας τις εκπομπές ρύπων και την έκταση που χρειάζεται για την απόθεση των απορριμμάτων του.

 

Για να είναι εύκολα κατανοητό και υπολογίσιμο βασίζεται σε ένα μοντέλο το οποίο έχει ως σκοπό να μετατρέπει όλες τις ανάγκες κατανάλωσης σε παραγωγική έκταση γης, όπως το δάσος, η γεωργική γη, το διαβρωμένο ή δομημένο έδαφος και τα βοσκοτόπια, τα οποία είναι απαραίτητα για την κάλυψη των αναγκών αυτών.

 

Σε περίπτωση διαίρεσης της διαθέσιμης επιφάνειας της Γης δια του παγκόσμιου πληθυσμού του σήμερα, μετριέται ότι 2 εκτάρια του πλανήτη περίπου αντιστοιχούν στον κάθε άνθρωπο, από τα οποία όμως μονάχα το 1,7 μπορεί να αξιοποιηθεί με ανθρώπινη χρήση.

 

Έχοντας υπόψη τις δημογραφικές αλλαγές, σε 50 χρόνια η διαθέσιμη ανά άτομο επιφάνεια εδάφους δεν θα βρίσκεται πάνω από 1 εκτάριο. Είναι φυσικό ότι το μέγεθος του οικολογικού αποτυπώματος είναι διαφορετικό από χώρα σε χώρα και είναι ανάλογο με τον τρόπο της καθημερινής ζωής και κατανάλωσης. Το οικολογικό αποτύπωμα ενός Ευρωπαίου πολίτη είναι ίσο με 4,97 εκτάρια. Έτσι, εάν όλοι οι άνθρωποι του κόσμου κατανάλωναν και ζούσαν σαν τους Ευρωπαίους, θα χρειαζόμασταν τρεις περίπου πλανήτες όπως και η Γη.

 

Τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του υπολογισμού του οικολογικού αποτυπώματος είναι:

  • Η εύκολη κατανόηση της ανθρώπινης επίδρασης στο περιβάλλον
  • Η δυνατότητα συνυπολογισμού διαφορετικών πόρων σε έναν και μόνο δείκτη
  • Ο υπολογισμός των επιπτώσεων της παραγωγής και της κατανάλωσης στο περιβάλλον

 

Αν αναρωτιέσαι πόση έκταση γης χρειάζεσαι για να υποστηρίξεις τον τρόπο ζωής σου, παίξε το παιχνίδι και ανακάλυψε με τον πιο διαδραστικό τρόπο τι πρέπει να κάνεις για να αφήνεις όσο το δυνατόν λιγότερα ίχνη πάνω στη γη!

1 Σχόλιο
ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ

Τι ωραιο αρθρο!Μπραβο  δεν εχω λογια καθε φορα που διαβαζω τα ποστ σου.Επιτρεψε μου μονο να το διακωμωδησω κ να πω οτι ισως τελικα να εχουν δικιο που λενε οτι 2 μετρα θα παρουμε ολοι.Εδω κολλαει απόλυτα αυτο.