Όλα όσα πρέπει να ξέρεις πριν αγοράσεις το πρώτο σου drone!

INSOMNIA

Ξετρελαίνοντας τα τελευταία χρόνια μικρούς και μεγάλους, τα drones αποτελούν μια κατηγορία gadget που τυγχάνει καθολικής αποδοχής. Ικανό να σου προσφέρει ξέγνοιαστες στιγμές ψυχαγωγίας αλλά και εντυπωσιακά, πανοραμικά πλάνα, το drone είναι η φυσική συνέχεια του… τηλεκατευθυνόμενου αυτοκινήτου που είχαν μικροί οι μεγαλύτεροι εξ ημών –με περισσότερες λειτουργίες φυσικά.

 

Η αγορά ενός drone ωστόσο δεν είναι απλή υπόθεση. Με μια πρόχειρη ματιά, θα διαπιστώσεις ότι στην αγορά υπάρχουν μοντέλα που στοιχίζουν από μερικές δεκάδες, έως και κάμποσες εκατοντάδες ή ακόμα και χιλιάδες (!) ευρώ και όπως πολύ σωστά φαντάζεσαι, δεν προσφέρουν τα ίδια. Η ερώτηση του εκατομμυρίου φυσικά είναι ποιες λειτουργίες ενός drone θα πρέπει να ενδιαφέρουν εσένα, τον αρχάριο χρήστη που αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα και να αγοράσει το πρώτο του drone.

 

Επειδή λοιπόν είναι κάμποσα τα όσα πρέπει να γνωρίζεις, ας αφήσουμε τα πολλά-πολλά και ας ελέγξουμε το… checklist πριν την απογείωση.

 

Μάθε τα αρκτικόλεξα

 

Κατά την έρευνα αγοράς σου, θα συναντήσεις κάτι περίεργα αρκτικόλεξα τα οποία σε πρώτη φάση δε θα σου λένε το παραμικρό. Σε πρώτη φάση συγχωρείσαι, όμως καλό θα ήταν να συμφιλιωθείς μαζί τους, αφού πρακτικά αυτά θα σου πουν τι drone παίρνεις.

 

Το RTF σημαίνει ready-to-fly και αφορά τα drones που ναι μεν είναι συναρμολογημένα, ωστόσο απαιτούν κάποια τελευταία… μερεμέτια πριν πετάξουν (βλ. εγκατάσταση ελίκων, φόρτιση κλπ).

 

Το BNF μεταφράζεται σε bind-and-fly και χαρακτηρίζει τα drones που έρχονται πλήρως συναρμολογημένα αλλά δίχως χειριστήριο. Εδώ το μόνο που έχεις να κάνεις, είναι είτε να βρεις ένα, είτε να χρησιμοποιήσεις αντ’ αυτού το tablet ή το smartphone σου.

 

Το ARF, τέλος, έχει να κάνει με τις πιο δύσκολες περιπτώσεις. Προκύπτει από το almost-ready-to-fly και αφορά τα drones που χρειάζονται συναρμολόγηση, ο βαθμός της οποίας διαφέρει με το μοντέλο, γι’ αυτό και θα πρέπει να διαβάσεις προσεκτικά τις οδηγίες του εκάστοτε κατασκευαστή.

 

Ένα ακόμα αρκτικόλεξο που θα πρέπει να μάθεις να ξεχωρίζεις είναι το FPV ή first-person video. Πρόκειται για τη δυνατότητα που έχει το drone να streamάρει περιεχόμενο προοπτικής πρώτου προσώπου σε κάποιο smartphone ή άλλη συσκευή (χειριστήριο, VR headset κλπ). Η δημοτικότητα των FPV drones έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να αποτελούν πλέον ολόκληρη κατηγορία.

 

Δώσε έμφαση στις λειτουργίες

 

Θεωρητικά κάποιος θα μπορούσε να υποστηρίξει πως η ιδανική επιλογή για έναν πρωτάρη θα ήταν ένα φθηνό drone, έτσι ώστε σε περίπτωση ατυχήματος η ζημιά να είναι μικρή. Λάθος. Όσο πιο ακριβό είναι ένα drone, τόσο περισσότερες λειτουργίες διαθέτει, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και διάφορα βοηθήματα ελέγχου.

 

Οι αξιόπιστες προτάσεις στην αγορά, διαθέτουν συστήματα σταθεροποίησης, υποβοήθησης ελέγχου, αυτοματοποιημένες λειτουργίες προσγείωσης και αποφυγής εμποδίων, καθώς επίσης και δυνατότερο δέκτη GPS για σταθερότερο σήμα. Στην πράξη λοιπόν, ο έλεγχος ενός τέτοιου drone είναι πολύ πιο εύκολος από ένα φθηνότερο μοντέλο που δε διαθέτει τέτοιου επιπέδου ανέσεις.

 

phantom.jpg

 

Φυσικά ένα drone αυτού του τύπου κοστίζει κιόλας. Εδώ είναι που θα πρέπει να κάνεις μία προσεκτική έρευνα αγοράς, προκειμένου να επιλέξεις το drone που προσφέρει την καλύτερη σχέση τιμής/απόδοσης. Θυμήσου: στην αρχή καλό θα ήταν να έχεις όσο το δυνατόν περισσότερη βοήθεια, γι’ αυτό επίλεξε μοντέλο με λειτουργία σταθεροποίησης και αυτόματη προσγείωση σε περίπτωση αποφόρτισης της μπαταρίας.

 

Σχετικά με την τελευταία, μην περάσεις τη διάρκειά της στα ψιλά αφού το τελευταίο που θες, είναι να διακόπτεις κάθε λίγο την πτήση σου για να αλλάξεις μπαταρία στο drone σου. Προτίμησε λοιπόν κάποιο μοντέλο με μεγάλη αυτονομία –όσο ελάσσονος σημασίας κι αν σου φαίνεται αυτό, θα μας ευγνωμονείς. Αν, τέλος, ο κύριος λόγος που αγοράζεις το drone σου είναι για τη λήψη εντυπωσιακών φωτογραφιών και βίντεο, τότε θα πρέπει να βεβαιωθείς ότι η κάμερά του καλύπτει τις απαιτήσεις σου.

 

Για να σε βοηθήσουμε σου προτείνουμε το Tello της Ryze Tech (κυκλοφορεί και σε έκδοση Iron Man), το DJI Phantom 3, το Parrot Bebop 2, το Hubsan H501S X4 και το Spark επίσης από τη DJI. Τα μοντέλα αυτά όπως θα διαπιστώσεις καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος τιμών –επίλεξε εκείνο που είναι πιο κοντά στα «θέλω» σου και μην αμελήσεις να το πλαισιώσεις με την κατάλληλη θήκη μεταφοράς. Εάν θέλεις περισσότερες επιλογές ψάξε αντίστοιχα μοντέλα άλλων εταιριών με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. 

 

Βρες τόπο για εξάσκηση

 

Έστω ότι αγόρασες το drone που είχες βάλει στο μάτι –συγχαρητήρια! Τώρα; Αυτό που χρειάζεσαι είναι κατ’ αρχάς προπόνηση. Πρέπει να μάθεις να το χειρίζεσαι με πλήρη φυσικότητα, όπως θα έκανες με το ποδήλατο ή το αυτοκίνητό σου, γι’ αυτό βρες μία όσο το δυνατόν μεγαλύτερη περιοχή, χωρίς καλώδια, κτήρια και λοιπές εγκαταστάσεις. Δε θες απλά καθαρό ουρανό αλλά και ατμόσφαιρα με τις λιγότερες δυνατές παρεμβολές, οπότε μάλλον θα πρέπει να βγεις εκτός πόλης.

 

Αναφορικά με τον έλεγχο του drone σου, κάποια μοντέλα έρχονται με το δικό τους χειριστήριο, άλλα ελέγχονται μέσω app –από smartphone ή tablet- και ορισμένα υποστηρίζουν και τις δύο λύσεις. Εσύ φρόντισε αρχικά να σε βολεύει το σύστημα που θα επιλέξεις και στην περίπτωση που ο χειρισμός γίνεται μέσω του smartphone ή του tablet σου, το app να τρέχει απολύτως ομαλά –έλεγξε από πριν τις συμβατές συσκευές και κάνε καλή έρευνα αγοράς.

 

Μάθε τους κανόνες

 

Για το τέλος αφήσαμε κάτι που αρκετοί παραβλέπουν. «Έλα μωρέ που θα χρειαστεί να διαβάσω κανόνες λες και δίνω για δίπλωμα. Drone πετάω», θα ακούσεις να λένε ορισμένοι. Μη γίνεις σαν και αυτούς, αν θες τουλάχιστον να αποφύγεις τις δυσάρεστες εκπλήξεις.

 

Αν πρόκειται να χρησιμοποιείς το drone σου με την ιδιότητα του ερασιτέχνη, τότε αυτό θα πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση έως και 50 μέτρα από εσένα και να μην πετά πάνω από ανθρώπους. Σε περίπτωση που η μεταξύ σας απόσταση πρόκειται να υπερβεί τα 50 μέτρα, τότε θα πρέπει να καταθέσεις σχέδιο πτήσης.

 

Σε περίπτωση που πρόκειται να χρησιμοποιήσεις το drone σου επαγγελματικά, τότε απαιτείται ασφάλιση έναντι υλικών ζημιών και σωματικών βλαβών, καταχώρηση στο μητρώο ΣμηΕΑ (Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών) και κατάθεση σχεδίου πτήσης για πτήσεις άνω των 50 μέτρων.

 

Ανεξαρτήτως χρήσης, διάβασε και κατανόησε πού επιτρέπεται και πού δεν επιτρέπεται να πετάξεις το drone σου. Περισσότερες πληροφορίες θα βρεις στα σχετικά φύλλα της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως εδώ, εδώ, εδώ και εδώ.

5 Σχόλια
Ανώνυμος
Δεν εφαρμόζεται

βασικά δεν μαρεσουν τα ντρονς. μου φαίνονται λιγο δύσκολο στην χρησιμοποίηση τους!!

ΝΤΟΚΤΟΡ

Κλαίω με σχέδιο πτήσης! Καλημέρες. Πολύ καλή δουλεία κάνατε και πάλι

Ανώνυμος
Δεν εφαρμόζεται

Πολύ χρήσιμες πληροφορίες σε όσους ενδιαφέρονται...

ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ
ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ

είναι πολύ της μοδός..

ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟΣ

Υπάρχει κάποιος που καταθέτει σχέδιο πτήσης; Χλωμό!!!