Αγοράζοντας μεταχειρισμένο κινητό online

INSOMNIA

Η αγορά μεταχειρισμένου smartphone αποτελεί για αρκετό κόσμο τον τρόπο με τον οποίο θα αποκτήσει το smartphone που ονειρεύεται σε μία πιο προσιτή για τον ίδιο τιμή. Σύμφωνοι, μπορεί κάποιοι να προτιμούν τη λύση μίας καινούριας συσκευής με τη λογική ότι καλύπτονται από την εγγύηση του κατασκευαστή της και συνυπολογίζοντας φυσικά και τη σιγουριά που τους προσφέρει η αγορά της. Τι γίνεται όμως όταν το κόστος του κινητού που έχει βάλει κανείς στο μάτι ξεπερνά το budget που είναι διατεθειμένος να δαπανήσει γι’ αυτό;

Γιατί θα πεις «ναι» στο μεταχειρισμένο smartphone;

 

Ο κύριος λόγος είναι φυσικά το οικονομικό. Η τιμή μίας μεταχειρισμένης συσκευής είναι πάντοτε χαμηλότερη σε σχέση με τα όσα κοστίζει καινούρια, με τη διαφορά να εξαρτάται από την κατάσταση, τη ζήτηση και βέβαια την παλαιότητά της. Αν την αγοράσεις από κάποιο κατάστημα μάλιστα, το πιθανότερο είναι πως θα έχεις επιπλέον εγγύηση. Ακόμα και στην περίπτωση πάντως που την πάρεις απ’ ευθείας από ιδιώτη, υπάρχει πιθανότητα να καλύπτεσαι από την αρχική της εγγύηση –θα πρέπει να υπάρχει η σχετική απόδειξη αγοράς και βέβαια να ισχύει ακόμα η εγγύηση.

 

Ακούγοντας τη λέξη «μεταχειρισμένο» ο νους πάει κατ’ ευθείαν σε μία πολυχρησιμοποιημένη και ταλαιπωρημένη συσκευή. Λάθος. Μέγα λάθος. Τα μεταχειρισμένα smartphones σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτε από τα καινούρια –οι περισσότεροι πλέον τα προσέχουν ως κόρες οφθαλμών με ζελατίνες και θήκες εξ άλλου. Τα καταστήματα που εμπορεύονται τέτοιες συσκευές άλλωστε τις ελέγχουν εξονυχιστικά πριν τις διαθέσουν στο κοινό, ενώ και από πλευράς λογισμικού, τα τηλέφωνα παραδίδονται με τις εργοστασιακές τους ρυθμίσεις και σε άψογη κατάσταση.

 

Δεν λείπουν μάλιστα οι περιπτώσεις όπου στα marketplaces ιδιώτες πωλούν πρακτικά ολοκαίνουριες συσκευές –ακόμα και σφραγισμένες στη ζελατίνα τους- στην τιμή μεταχειρισμένων. Είτε πρόκειται για «άστοχα» δώρα, είτε για συσκευές αναβάθμισης, αυτό σημαίνει ότι με λίγο ψάξιμο μπορεί να είσαι εσύ από εκείνους τους τυχερούς που θα κάνουν δικό τους ένα smartphone του κουτιού στην τιμή ενός μεταχειρισμένου! Πού θα τα βρεις όμως όλα αυτά;

 

Κιου Σοπ

Τύπος: online κατάστημα | Εγγύηση: ναι

QSHOP.jpg

 

Το Κιου Σοπ είναι το κατάστημα που θα βρεις εύκολα και γρήγορα τη συσκευή που ψάχνεις. Περιλαμβάνει έναν μεγάλο αριθμό συσκευών της αγοράς όπως iPhone X και Galaxy S9 Plus,  καλύπτοντας όλες τις κατηγορίες και ένα μεγάλο εύρος τιμών –οπότε, με λίγα λόγια, δεν υπάρχει περίπτωση να μη βρεις αυτό που ψάχνεις.

 

Εστιάζει στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος στο οποίο ο καταναλωτής θα είναι σε θέση να κάνει τις αγορές του νιώθοντας απόλυτη ασφάλεια. Όλες οι συσκευές έχουν υποβληθεί σε ελέγχους στην οθόνη και σε περισσότερα από 28 ακόμα σημεία ενώ συνοδεύονται και από εγγύηση καλής λειτουργίας έξι μηνών για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. Προς διευκόλυνσή σου μάλιστα, ταξινομούνται σε τρεις κατηγορίες (Α, B και C) βάσει κατάστασης και φθορών, για να ξέρεις εξ αρχής τι παίρνεις, με τις τιμές τους φυσικά να διαμορφώνονται καταλλήλως. Για τις πληρωμές χρησιμοποιείται σύστημα κρυπτογράφησης που διατηρεί τα δεδομένα σου ασφαλή ενώ η αποστολή των συσκευών γίνεται δωρεάν με κούριερ στον χώρο σου, προκειμένου το smartphone των ονείρων σου να έρθει στην πόρτα σου σε χρόνο-μηδέν, με ένα «κλικ»!

 

Facebook Marketplace

Τύπος: marketplace | Εγγύηση: όχι

 

marketplace.jpg

 

Τα τελευταία χρόνια το Facebook έχει αποφασίσει να δραστηριοποιηθεί και στο κομμάτι των αγγελιών με το Marketplace να έρχεται να αντικαταστήσει σε έναν βαθμό τις διάφορες ομάδες αγοραπωλησίας προϊόντων –οι οποίες ωστόσο εξακολουθούν να λειτουργούν παρουσιάζοντας ακόμα ενδιαφέρον.

 

Στο Marketplace, θα αναζητήσεις συσκευές όχι μόνο βάσει μοντέλου ή κατασκευαστή αλλά και ανάλογα με την τοποθεσία που βρίσκεσαι –για την περίπτωση π.χ. που προτιμάς να συναντηθείς με τον πωλητή για έναν επί τόπου έλεγχο της συσκευής κατά την αγορά της. Σημείωσε ότι οι συζητήσεις σου γίνονται με ιδιώτες και όχι καταστήματα, οπότε ως εκ τούτου δεν καλύπτεσαι από εγγύηση ή έλεγχο καλής λειτουργίας.

 

Insomnia

Τύπος: marketplace | Εγγύηση: όχι


insomnia.jpg

Οι αγγελίες του Insomnia αποτελούν εδώ και χρόνια ένα από τα μεγαλύτερα marketplaces στο ελληνικό internet, αριθμώντας αυτή τη στιγμή σε ό,τι αφορά ειδικά τα smartphones χιλιάδες ενεργές προσφορές. Για τη διευκόλυνσή σου, παρέχεται σύστημα αξιολόγησης, έτσι ώστε να έχεις εικόνα της φερεγγυότητας ενός μέλους –είτε πρόκειται για πωλητή, είτε για αγοραστή.

 

Το σύστημα αναζήτησης είναι αρκετά βολικό, επιτρέποντάς σου να βρεις τη συσκευή που θες άμεσα και εύκολα. Καθ’ ότι πρόκειται για marketplace, όπως και σε αυτό του Facebook θα πρέπει να συνεννοηθείς με δική σου ευθύνη για κάποιο προϊόν ενώ δεν καλύπτεσαι από κάποια εγγύηση –γι’ αυτό και οι αξιολογήσεις παίζουν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο.

 

eBay

Τύπος: marketplace/online κατάστημα | Εγγύηση: ανάλογα την περίπτωση

ebay.jpg

 

Η αλήθεια είναι πως το eBay δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις: πρόκειται για το site που έχει γίνει συνώνυμο των online marketplaces, αφού αποτελεί τα τελευταία 25 περίπου χρόνια τον ηγέτη στην κατηγορία του –στον δυτικό τουλάχιστον κόσμο. Αν και αρκετές χώρες έχουν τη δική τους, τοπική έκδοση του eBay, η Ελλάδα δε συγκαταλέγεται σε αυτές, γι’ αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις κάποια άλλη –βρετανική, ιταλική, γερμανική κλπ.

 

Οι πωλητές μπορεί να είναι τόσο ιδιώτες, όσο και καταστήματα. Δώσε ιδιαίτερη βάση σε αυτό καθώς πιθανώς θα καθορίσει την εγγύηση, τα μεταφορικά κλπ. Βεβαιώσου ότι ο πωλητής στέλνει σίγουρα Ελλάδα, έλεγξε τις αξιολογήσεις του και φρόντισε να μάθεις το κόστος αποστολής πριν κάνεις προσφορά!

 

Χρυσή Ευκαιρία

Τύπος: marketplace/online κατάστημα | Εγγύηση: ανάλογα την περίπτωση

xe.jpg

 

Η Χρυσή Ευκαιρία ήταν η εφημερίδα που κυριαρχούσε για χρόνια στον χώρο των μικρών αγγελιών, την εποχή που ο κόσμος κατέφευγε στις εφημερίδες για πωλήσεις και αγορές μεταχειρισμένων προϊόντων. Οι καιροί βέβαια άλλαξαν κι έτσι η Χρυσή Ευκαιρία δραστηριοποιείται πλέον και online, σε ένα marketplace που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και η ελληνική εκδοχή του eBay.

 

Στην καρδιά του βέβαια, το xe.gr παραμένει ένα site αγγελιών, δίχως να προσφέρει τη δυνατότητα απ’ ευθείας αγοράς των συσκευών –θα πρέπει να επικοινωνήσεις με τον πωλητή για τα περαιτέρω. Στις σελίδες του θα βρεις καταχωρήσεις από μικρά καταστήματα και ιδιώτες, οπότε ως εκ τούτου οφείλεις να διαβάσεις προσεκτικά την περιγραφή της εκάστοτε αγγελίας.

 

Πριν αγοράσεις…

  • Αν αγοράζεις από ιδιώτη, προτίμησε η συναλλαγή να γίνει χέρι με χέρι, προκειμένου να έχεις την ευκαιρία να ελέγξεις ο ίδιος την κατάσταση της συσκευής και να αποφύγεις τις δυσάρεστες εκπλήξεις.
  • Πάρε τον χρόνο σου και μη βιαστείς. Ζήτα από τον πωλητή να κάτσετε κάπου, προκειμένου να ελέγξεις τη συσκευή για φθορές ή άλλα προβλήματα. Σε περίπτωση που αγοράζεις από κατάστημα, κράτα την απόδειξη αγοράς διότι αποτελεί την εγγύηση που σου προσφέρεται.
  • Βεβαιώσου ότι η περίπτωση μεταχειρισμένης συσκευής που έχεις βρει αξίζει τον κόπο (προσφέρεται δηλαδή σε τόσο χαμηλότερη τιμή απ’ ότι θα κόστιζε καινούρια που δικαιολογεί την προτίμησή σου στην αγορά των μεταχειρισμένων).
  • Αν η αγοραπωλησία γίνεται με ιδιώτη δοκίμασε να παζαρέψεις την τιμή αφού δεν έχεις να χάσεις το παραμικρό –αντιθέτως, ίσα-ίσα που μπορεί να βγεις κερδισμένος!
1 Σχόλιο
ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ

Q-SHOP= ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ - ΑΞΙΑ!!!!   <3  <3