Αγοράζοντας την πρώτη σου mirrorless φωτογραφική μηχανή

INSOMNIA

Τη σήμερον ήμερα όλοι μπορούν να δηλώνουν φωτογράφοι. Με τα smartphones να διαθέτουν πλέον τουλάχιστον δυο-τρεις κάμερες το καθένα και τα φίλτρα του Instagram να κάνουν όλη τη δουλειά, η καθημερινότητά μας αποτυπώνεται μέσα από αλλεπάλληλα «κλικ».

Η τέχνη της φωτογραφίας δεν εξαντλείται στα παραπάνω. Μπορούν ωστόσο να αποτελέσουν την αφορμή για να εντρυφήσει κάποιος αυτή, μαθαίνοντας τα μυστικά της και αποτυπώνοντας τον κόσμο γύρω του από τη δική του οπτική γωνία. Για να γίνει αυτό βέβαια, θα χρειαστεί και τα κατάλληλα «όπλα», τουτέστιν μία αξιόπιστη mirrorless με όλα της τα παρελκόμενα.

Από πού ξεκινά όμως; Τι θα πρέπει να προσέξει στη μηχανή που θα πάρει; Τι φακούς να προτιμήσει;

Καταρρίπτοντας τον «μύθο» των megapixels

Αρχικά ας διευκρινίσουμε το εξής: οι mirrorless αποτελούν παραλλαγή των DSLR. Μολονότι ανήκουν στην ίδια κατηγορία, δε διαθέτουν σύστημα κατόπτρου –κάτι που οι DSLR «κληρονόμησαν» από τις αναλογικές μηχανές- αφού το φως μεταφέρεται απ’ ευθείας από τον φακό στον επεξεργαστή. Ως εκ τούτου, οι mirrorless είναι ελαφρύτερες και πιο συμπαγείς από τις DSLR ως προς το μέγεθος, ενώ η απουσία συστήματος κατόπτρου, τις καθιστά και ταχύτερες στη λήψη φωτογραφιών.

Όσον αφορά στα κριτήρια επιλογής σου, καλό θα ήταν να εστιάσεις στο μέγεθος του αισθητήρα, τη λειτουργία αυτόματης εστίασης (autofocus), τη σταθεροποίηση εικόνας, την εγγραφή βίντεο και βέβαια το κόστος. Όχι, η ανάλυση ή τα megapixels (MP) δε θα πρέπει να σε απασχολούν: εφ’ όσον δεν είσαι επαγγελματίας, δεν πρόκειται να χρειαστείς πάνω από 25 MP –σε πολλές περιπτώσεις, ακόμα και με τα μισά θα είσαι μια χαρά. Όσο πιο πολλά τα MP εξ άλλου, τόσο πιο μεγάλο το μέγεθος του κάθε αρχείου φωτογραφίας και η ισχύς του υπολογιστή που θα χρειαστείς για την επεξεργασία του.

Αναφέραμε όμως πέντε κατηγορίες, πέντε στοιχεία που θα πρέπει να προσέξεις κατά την αγορά σου. Πάμε να τους ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά.

Μέγεθος αισθητήρα

Το μέγεθος του αισθητήρα είναι αυτό που θα πρέπει να κοιτάξεις πρώτο αφού από αυτό καθορίζεται το φως που περνά σε κάθε εικόνα. Όσο πιο μεγάλος είναι ο αισθητήρας, τόσο καλύτερες θα είναι και οι εικόνες που θα παράγει αυτός –κι αν αναρωτιέσαι τι εννοούμε με το «καλύτερες», σκέψου λιγότερο θόρυβο, υψηλό δυναμικό εύρος (HDR) και ανώτερη ποιότητα νυχτερινών λήψεων μεταξύ άλλων.

 

mirrorless_1.jpg

Οι περισσότερες mirrorless έρχονται με APS-C ενώ τα λίγο ακριβότερα μοντέλα με APS-H. Οι full-frame αποτελούν τις «ναυαρχίδες» της κατηγορίας και προορίζονται για τους επαγγελματίες, ενώ υπάρχει και το medium format για ακόμα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Autofocus & σύστημα σταθεροποίησης

Με τις mirrorless να προσφέρουν manual και autofocus, είναι δεδομένο πως οι αρχάριοι θα εστιάσουν στο δεύτερο. Θα προσέξεις ότι οι κατασκευαστές έχουν επιδοθεί σε μία μάχη όσον αφορά στα σημεία του autofocus (ΑF): μη σε απασχολεί. Το πιθανότερο είναι ότι μόλις εξοικειωθείς με τη λειτουργία της εστίασης, θα χρησιμοποιείς ένα και καλό, οπότε τα υπόλοιπα 8, 10, 44, 60 ή όσα τέλος πάντων έχει η mirrorless σου, θα σου είναι κατά βάση άχρηστα.

 

mirrorless_2.jpg
Αναφορικά με τη σταθεροποίηση εικόνας, θα σου προτείναμε να επιλέξεις μοντέλο με ενσωματωμένη τέτοια λειτουργία, σε διαφορετική περίπτωση θα είσαι υποχρεωμένος να αγοράζεις ακριβότερους φακούς. Επιπλέον, επενδύοντας στο λεγόμενο in-camera ή body stabilization, εξασφαλίζεις συμβατότητα με μεγαλύτερο αριθμό φακών τους οποίους μάλιστα κατά πάσα πιθανότητα θα μπορείς να χρησιμοποιήσεις ακόμα κι αν αποφασίσεις να αλλάξεις μηχανή.


Εγγραφή βίντεο

Εδώ τα πάντα εξαρτώνται από τη χρήση για την οποία προορίζεις τη μηχανή σου. Σύμφωνοι, εσένα η φωτογραφία σε ενδιαφέρει, όμως δε θα ήταν χρήσιμο να είχες τη δυνατότητα να τραβήξεις και βίντεο εφ’ όσον το επιθυμείς;

 

Πρακτικά όλες οι mirrorless θα σου δώσουν αυτή τη δυνατότητα, οπότε μην ανησυχείς.
Η απόφασή σου θα έχει να κάνει με την ποιότητα εγγραφής: σε καλύπτουν τα 720p (HD) ή θα προτιμούσες τα 1080p (Full HD); Μήπως και τα δύο σου φαίνονται παρωχημένα και αντ’ αυτών προτιμάς μια περισσότερο futureproof λύση (λέγε με 4K);


Μια ματιά στην αγορά

Αυτή τη στιγμή ρεαλιστικά καλείσαι να επιλέξεις κυρίως μεταξύ τεσσάρων κατασκευαστών: Nikon, Canon, Panasonic και Sony. Και οι τρεις κατασκευαστές είναι εξαιρετικά αξιόπιστοι, με σπουδαία τεχνογνωσία και δυνατά brand names. Τα παραπάνω είναι αρκετά σημαντικά κατά την αγορά μιας mirrorless, αφού μην ξεχνάς ότι αποτελεί επένδυση που θα κληθεί να βγάλει τα λεφτά της σε βάθος χρόνου.

 

mirrorless_3.jpg


Δεδομένου του ότι πρόκειται για την πρώτη σου mirrorless, δε χρειάζεται να ξεφύγεις όσον αφορά στο κόστος: με 500-550 ευρώ μπορείς να βρεις εξαιρετικές επιλογές, ικανές να καλύψουν τα θέλω σου για αρκετά χρόνια. Μαζί με τη μηχανή φυσικά, θα χρειαστείς και τουλάχιστον έναν φακό. Αν και η επιλογή σου εξαρτάται από τις λήψεις σου κατά κύριο λόγο, θα σου προτείναμε έναν 50 mm f1,4 ο οποίος και θα σε καλύψει στις περισσότερες περιπτώσεις.

Όταν αποκτήσεις το μοντέλο της αρεσκείας σου, διάβασε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης του κατασκευαστή και ψάξε online για συμβουλές από πιο πεπειραμένους κατόχους. Αν έχεις απορίες, ρώτα και εξασκήσου όσο το δυνατόν περισσότερο έτσι ώστε να εξοικειωθείς μαζί του. Σιγά-σιγά θα δεις πως οι φωτογραφίες σου θα αρχίσουν να βελτιώνονται, ενώ η μία μετά την άλλη οι ρυθμίσεις της μηχανής σου θα περνούν από το auto στο manual!