Επιλέγοντας gaming εξοπλισμό

INSOMNIA

Έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε τα αξεσουάρ σαν κάτι προαιρετικό. Όταν όμως η κουβέντα πάει στο gaming, τότε τα πράγματα μόνο έτσι δεν είναι. Οι απανταχού gamers ξέρουν καλά ότι ένα καλό αξεσουάρ είναι αυτό που μπορεί να διαχωρίσει τη νίκη από την ήττα, τον θρίαμβο από την αποτυχία. Τι πρέπει να γνωρίζεις όμως πριν επενδύσεις στα δικά σου αξεσουάρ και πώς πραγματικά θα επηρεάσουν τις επιδόσεις σου;

Έλα να ρίξουμε μια ματιά σε όσα θα ήταν καλό να ξέρεις πριν ξεκινήσεις την έρευνα αγοράς σου για ποντίκι, πληκτρολόγιο και τα λοιπά αξεσουάρ για το PC ή την κονσόλα σου. Να η ευκαιρία να δούμε αν ισχύουν διάφοροι «μύθοι» που συντηρούνται online και να δώσουμε απαντήσεις στις ερωτήσεις που ντρεπόσουν να κάνεις.


Το ακριβότερο είναι και το καλύτερο;


Ξεκινάμε από τα βασικά: όχι. Το καλύτερο είναι αυτό που ανταποκρίνεται στις ανάγκες σου και τίποτε άλλο. Είσαι σίγουρος ότι σου χρειάζεται μηχανικό πληκτρολόγιο 200€; Πιστεύεις ότι πρέπει να εξοπλιστείς με το ακριβότερο ποντίκι που θα βρεις στα καταστήματα; Πριν αποφασίσεις για την αγορά σου λοιπόν, αναλογίσου ποιες είναι οι απαιτήσεις σου. Αν δεν είσαι επαγγελματίας παίκτης και δεν κατεβαίνεις σε τουρνουά, τότε το πιθανότερο είναι πως θα είσαι καλυμμένος και με κάτι φθηνότερο. Προτίμησε ένα
brand που σε πείθει για τη σοβαρότητά του και δεν προσπαθεί να σε… θαμπώσει με πολύχρωμα φωτάκια σε ένα κατάμαυρο φόντο.


Ασύρματα ή ενσύρματα;


Εδώ η επιλογή έχει να κάνει πρωτίστως με την προτίμησή σου και δευτερευόντως με το
budget σου. Οι ασύρματες λύσεις είναι μεν ελαφρά ακριβότερες όμως θα σε γλιτώσουν από τον εφιάλτη –κατά πολλούς- των καλωδίων. Η αυτονομία της μπαταρίας αυτών των συσκευών είναι πλέον ικανοποιητική, οπότε δε θα έχεις θέμα με τη φόρτιση. Είναι όμως κομματάκι βαρύτερες, κάτι που θα πρέπει να λάβεις υπ’ όψιν σου –οπωσδήποτε σε ό,τι αφορά το ποντίκι. Εν τέλει πάντως, με μία σωστή διαχείριση των καλωδίων, δε θα έχεις το παραμικρό πρόβλημα, ακόμα κι αν πας για ενσύρματες λύσεις.


Το μηχανικό πληκτρολόγιο είναι “
must”;

 

keyboard.jpg


Εξαρτάται από τον λόγο που το θες. Εκείνοι που προτιμούν τα πληκτρολόγια με τους μηχανικούς διακόπτες, το κάνουν διότι ένα τέτοιο χρειάζεται λιγότερο χρόνο για να καταγράψει το κάθε πάτημα πλήκτρου (με άλλα λόγια, η ενεργοποίηση του τελευταίου γίνεται πιο γρήγορα, χωρίς να χρειαστείς να πατηθεί πλήρως). Ως εκ τούτου ναι, με την κατάλληλη προπόνηση ένα μηχανικό πληκτρολόγιο θα σου δώσει περισσότερη ταχύτητα έναντι ενός πληκτρολογίου μεμβράνης. Θα πρέπει να επιλέξεις τους κατάλληλους διακόπτες βέβαια για να βελτιστοποιήσεις την όλη εμπειρία.


Διακόπτες;


Ναι. Το καλό με ένα μηχανικό πληκτρολόγιο είναι πως μπορείς να αλλάζεις τα πλήκτρα ανά πάσα στιγμή, προκειμένου να εκμεταλλευτείς τη φύση του κάθε τύπου διακόπτη. Κατά βάση οι επιλογές σου θα είναι δύο:
tactile ή linear. Οι tactile διακόπτες παράγουν εκείνο το χαρακτηριστικό «κλικ» όταν ενεργοποιηθούν (κάπου στα μισά της διαδρομής) ενώ οι linear προσφέρουν μία ομαλότερη, ενιαία –και σχετικά αθόρυβη- εμπειρία. Οι δύο τύποι διακοπτών απαιτούν μεταξύ άλλων και διαφορετική δύναμη ενεργοποίησης, γι’ αυτό δοκίμασέ τους και τους δύο πριν επιλέξεις εκείνον που προτιμάς.


Και με
headset τι κάνουμε;

 

headset.jpg
Κατά την αγορά ακουστικών, τρεις είναι οι τομείς που θα πρέπει να σε απασχολήσουν: η απομόνωση των εξωτερικών θορύβων, η ποιότητα του μικροφώνου και η εφαρμογή. Αρχικά, το
headset σου θα πρέπει να εφαρμόζει άψογα στο αυτί. Το μαξιλαράκι οφείλει να πάρει το σχήμα του και να προσαρμοστεί γύρω από αυτό, εμποδίζοντας κάθε άσχετο με το παιχνίδι σου θόρυβο να φτάσει εκεί. Αν μάλιστα διαθέτει και λειτουργία noise cancelling, ακόμα καλύτερα. Όσο για το μικρόφωνο, εστίασε στην ευαισθησία του, προκειμένου οι συμπαίκτες σου να σε ακούν «καμπάνα». Δώσε βάση, τέλος, στον σκελετό, έτσι ώστε να μη σε πιέζει υπέρ το δέον και ιδανικά να μην προκαλεί εφίδρωση.

Υπάρχει χειριστήριο που να κάνει τη διαφορά;


Αν όντως ψάχνεις χειριστήριο που να προσφέρει κάτι παραπάνω σε σχέση με όλα τα άλλα, προτίμησε τα λεγόμενα
modular, εκείνα δηλαδή που διαθέτουν προσθαφαιρούμενα πλήκτρα, μοχλούς, σταυρούς κατευθύνσεως και σκανδάλες. Έτσι, θα έχεις τη δυνατότητα να τα προσαρμόσεις όχι μόνο στις απαιτήσεις σου αλλά και στις ανάγκες του εκάστοτε παιχνιδιού. Από πλευράς τιμής είναι σχετικά «τσιμπημένα» αλλά η ευελιξία που θα σου προσφέρουν θα σε αποζημιώσει –ιδίως αν νιώθεις πως δε βολεύεσαι με ό,τι κι αν έχεις δοκιμάσει ως τώρα.


Προσέχω κάτι συγκεκριμένο στο ποντίκι;

 

gaming mouse.jpg

Να ταιριάζει στο χέρι σου. Όσο προφανές κι αν σου φαίνεται, βεβαιώσου πριν την αγορά σου ότι το ποντίκι εφαρμόζει ιδανικά στο χέρι σου, ότι τα δάχτυλά σου βρίσκονται στην κατάλληλη θέση για να πατήσουν τα πλήκτρα του και ότι είσαι σε θέση να το μετακινήσεις βάζοντας ακριβώς όση δύναμη χρειάζεται στον καρπό σου. Είναι –δυστυχώς- αρκετά σύνηθες φαινόμενο να διαπιστώνει κανείς κατόπιν εορτής (αγοράς) πως το ποντίκι που χρυσοπλήρωσε είναι υπερβολικά μικρό ή μεγάλο για τα μέτρα του με αποτέλεσμα να μην εξυπηρετεί τον σκοπό του.

 

Καλά όλα αυτά αλλά συγκεκριμένες προτάσεις έχουμε;


Βεβαίως!


Η τελική σου επιλογή εξαρτάται φυσικά όπως προτονίσαμε στην αρχή του κειμένου από τις απαιτήσεις και τον προϋπολογισμό σου, ωστόσο κάποιες προτάσεις μπορούμε να στις κάνουμε –έτσι ώστε να έχεις μια εικόνα της αγοράς.


Σε ό,τι αφορά τα ακουστικά, ρίξε μια ματιά στα
HyperX Cloud II αν ψάχνεις κάτι κάτω από το φράγμα των 100€. Ελάχιστα πιο πάνω συναντάμε τα Logitech G933 Artemis Spectrum και τα Steelseries Arctis 7 ενώ αν είσαι διατεθειμένος να βάλεις βαθιά το χέρι στην τσέπη, τότε τα Sennheiser Momentum 2.0 είναι ό,τι ακριβώς ψάχνεις.


Αναφορικά με πληκτρολόγια τώρα, μπορείς να δεις τα
Razer Huntsman Elite, Logitech G513 και το ασύρματο K63 της Corsair. Το ZeroGround Taigen είναι μία εξαιρετική budget πρόταση ενώ αν ψάχνεις κάτι… πολύχρωμο, μην αμελήσεις τα ROG Strix Scope, Razer Cynosa Chroma και Cooler Master MK850.


Για ποντίκι τώρα, η
Logitech έχει ρίξει στην αγορά ορισμένες ενδιαφέρουσες προτάσεις με πρώτα και καλύτερα τα G502 Proteus Spectrum, G900 Chaos Spectrum, G203 Prodigy και G300s –το τελευταίο ανήκει στη budget κατηγορία. Από τη γκάμα της Razer ξεχωρίζουμε τα Naga Trinity, Deathadder Elite και Mamba Wireless ενώ την ψήφο εμπιστοσύνης μας κερδίζουν και τα Roccat Kone Aimo, Corsair Iconclaw RGB και Steelseries Sensei 310.

Από πλευράς χειριστηρίων, τέλος, το Elite Wireless της Microsoft είναι πιθανότατα ό,τι πληρέστερο υπάρχει αυτή τη στιγμή στην αγορά. Πέραν αυτού, μπορείς να εξετάσεις το Razer Wolverine Ultimate, μία ακόμα modular πρόταση, καθώς επίσης και το δοκιμασμένο DualShock 4 της Sony. Τα Astro C40 TR και ZeroGround Nagao είναι αξιόλογες εναλλακτικές.

2 Σχόλια
ΕΜΠΕΙΡΟΣ

ωραίο άρθρο. νομίζω πάντως ότι τα ενσύρματα ποντίκια είναι πιο ανθεκτικά και επιπλέον σε όσους πάσχουμε απο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα τόσο το βάρος όσο και το μέγεθος (που αλλάζει γωνία καρπού ) τα ασύρματα τα κάνει απαγορευτικά..

Ανώνυμος
Δεν εφαρμόζεται

Αλλά και πάλι, ένα gamer pc είναι πολύ πιο ακριβό σε σχέση με ένα μη gamer pc...  Δυστυχώς...   :/  :/