Η σημασία του γονικού ελέγχου και πώς θα τον ενεργοποιήσεις

INSOMNIA

Ο γονικός έλεγχος θα κάνει τη χρήση κάθε συσκευής, από smartphone μέχρι κονσόλα, ασφαλή για το παιδί σου. Πώς θα τον ενεργοποιήσεις;

 

1.jpg

 

Αρκετοί δυστυχώς αγνοούν μέχρι και σήμερα τη λειτουργία του γονικού ελέγχου. Προτιμώντας να απαγορεύσουν στους ανήλικους την ενασχόληση με μία συγκεκριμένη συσκευή ή ακόμα χειρότερα, αφήνοντάς τους εκτεθειμένους μπροστά σε κινδύνους και πειρασμούς χωρίς την παραμικρή εποπτεία, είναι ασφαλές να υποστηρίξουμε ότι σε ένα μεγάλο ποσοστό γονείς και κηδεμόνες έχουν μαύρα μεσάνυχτα επί του θέματος.

Ο γονικός έλεγχος, για να έχουμε μια εικόνα του πράγματος, είναι ο περιορισμός συγκεκριμένων λειτουργιών ενός συστήματος ή μίας πλατφόρμας που χρησιμοποιείται από παιδιά. Ο ρόλος του είναι καθαρά προστατευτικός αφού χάρη στις πολυεπίπεδες –πλέον- δικλείδες ασφαλείας, μπορεί να τα γλιτώσει από απερίσκεπτες ή κατά λάθος αγορές, να τους απαγορεύσει την πρόσβαση σε περιεχόμενο ακατάλληλο για την ηλικία τους και να τα “θωρακίσει” στον online κόσμο.

Οι μεγάλες εταιρείες έχουν πραγματοποιήσει άλματα προόδου σε ό,τι αφορά τον γονικό έλεγχο, προσφέροντας πια εξελιγμένες λειτουργίες και πληθώρα δυνατοτήτων, επιτρέποντας στους γονείς και κηδεμόνες να… κοιμούνται ήσυχοι ενώ τα παιδιά τους χρησιμοποιούν την αγαπημένη τους συσκευή. Πώς όμως θα τον ενεργοποιήσετε ώστε να εκμεταλλευτείτε τα πλεονεκτήματα και την ψυχική ηρεμία που προσφέρει; Πάμε να ρίξουμε μια ματιά στις δημοφιλέστερες πλατφόρμες.

 

iOS

Ξεκινώντας με την εφαρμογή περιορισμών περιεχομένου και απορρήτου στο iOS, το πρώτο πράγμα που θα κληθείς να κάνεις, είναι να δηλώσεις σε ποιον ανήκει η συσκευή: είναι δική σου και τη χρησιμοποιεί περιστασιακά και το παιδί σου ή είναι αποκλειστικά δική του; Θα πας λοιπόν στις Ρυθμίσεις και θα πατήσεις το Χρόνος επί οθόνης. Εκεί θα διαλέξεις σε ποιον ανήκει η συσκευή, δημιουργώντας παράλληλα και τον απαραίτητο κωδικό πρόσβασης –ακολουθείς απλά τις οδηγίες.

Από εκεί και πέρα, μέσω του Αγορές σε iTunes και App Store θα έχεις τη δυνατότητα να απαγορεύσεις στο παιδί να εγκαθιστά και να διαγράφει εφαρμογές, καθώς επίσης και να προχωρά σε αγορές μέσω apps. Στο Περιορισμοί περιεχομένου και απορρήτου θα περιορίσεις την πρόσβαση του παιδιού σε περιεχόμενο ακατάλληλο για την ηλικία του, τόσο σε εφαρμογές και πολυμέσα, όσο και στο διαδίκτυο. Παράλληλα θα καθορίσεις το επιτρεπτό πλαίσιο για το online gaming.

 

2.jpg

 

Καλό θα ήταν να αφιερώσεις και λίγο χρόνο έτσι ώστε να τροποποιήσεις τις ρυθμίσεις απορρήτου προκειμένου αυτές να καλύπτουν τα «θέλω» σου. Και πάλι από το μενού των ρυθμίσεων της συσκευής θα βρεις το Χρόνος επί οθόνης. Εκεί θα πατήσεις στο Περιορισμοί περιεχομένου και απορρήτου και εν συνεχεία στο Απόρρητο. Από εκεί θα έχεις την ευχέρεια να περιορίσεις μεταξύ άλλων τις υπηρεσίες τοποθεσίας, την κοινή χρήση Bluetooth, τις διαφημίσεις, τις φωτογραφίες κ.α.

 

Android

Αν διαθέτεις συσκευή Android, θα πρέπει να περιορίσεις τις ελευθερίες των ανήλικων χρηστών μέσω του Play Store. Άνοιξε την εφαρμογή, πάτα στο μενού επάνω αριστερά, βρες τις Ρυθμίσεις και κατόπιν την επιλογή Γονικοί έλεγχοι και ενεργοποίησέ τη. Θα χρειαστεί να δημιουργήσεις ένα PIN και αφού το κάνεις, μπορείς να επιλέξεις τους τύπους περιεχομένου που θα φιλτράρεις καθώς επίσης και πώς θα γίνεται αυτό. Αν διαχειρίζεσαι τους λογαριασμούς της οικογένειάς σου με το Family Link, τότε θα πρέπει να ανοίξεις το δικό του app, να πας στα Διαχείριση ρυθμίσεων και Στοιχεία ελέγχου στο Google Play και να ορίσεις τις προτιμήσεις σου από εκεί.

 

3.jpg

 

 

Οι επιλογές σου όσον αφορά στον γονικό έλεγχο στο Android έχουν να κάνουν με εφαρμογές και παιχνίδια, ταινίες, τηλεόραση, βιβλία και μουσική, έτσι ώστε το παιδί σου να μην έχει πρόσβαση σε περιεχόμενο ακατάλληλο για την ηλικία του. Για να είσαι απόλυτα σίγουρος, πήγαινε στις Ρυθμίσεις της συσκευής σου, επίλεξε το Σύστημα και από εκεί Για Προχωρημένους. Βρες την επιλογή Πολλαπλοί χρήστες και στο αμέσως επόμενο μενού δημιούργησε ένα ακόμα προφίλ πέραν του δικού σου. Έτσι θα έχεις τη δυνατότητα να προσαρμόσεις τον βαθμό πρόσβασής του σε εφαρμογές και δυνατότητες.

 

PlayStation

To PS4 θα σου δώσει τη δυνατότητα να περιορίσεις το περιεχόμενο στο οποίο θα έχει πρόσβαση το παιδί, τις αγορές που θα είναι σε θέση να κάνει καθώς και τη δυνατότητα επικοινωνίας με άλλους χρήστες.

Αρχικά, θα πρέπει να βεβαιωθείς ότι τα παιχνίδια που παίζει είναι κατάλληλα για την ηλικία του. Αυτό γίνεται με βάση τα κριτήρια του συστήματος PEGI και με τον εξής τρόπο: θα πας στα Settings (Ρυθμίσεις) και από εκεί στο Parental Controls/Family Management (Γονικός έλεγχος/Διαχείριση οικογένειας) και κατόπιν στο Family Management (Διαχείριση οικογένειας). Θα επιλέξεις τον χρήστη για τον οποίο θα κάνεις τις ρυθμίσεις και εν συνεχεία θα πατήσεις στα Applications/Devices/Network Features (Εφαρμογές/Συσκευές/Δυνατότητες δικτύου). 

 

4.jpg

5.jpg

 

Από εκεί θα διαλέξεις το περιεχόμενο που θες να περιορίσεις. Πηγαίνοντας στο Network Features (Δυνατότητες δικτύου) θα επιλέξεις αν θα επιτρέψεις στο παιδί σου να επικοινωνεί με άλλους παίκτες στο PSN ενώ μέσω του Parental Controls (Γονικός έλεγχος) θα ορίσεις το μηνιαίο όριο δαπάνης. Για να προσαρμόσεις την ώρα που θα επιτρέπεται να χρησιμοποιεί την κονσόλα το παιδί, θα πρέπει να επιλέξεις ζώνη ώρας και στη συνέχεια να εισάγεις το επιτρεπτό χρονικό διάστημα στο Play Time Settings (Ρυθμίσεις ώρας παιχνιδιού). Μην ξεχάσεις να ορίσεις κωδικό πρόσβασης για να έχεις εσύ και μόνο εσύ δυνατότητα αλλαγής των σχετικών ρυθμίσεων.

 

Xbox

Αν εκτός από ανήλικο, στο σπίτι υπάρχει και Xbox One, τότε το καλύτερο που μπορείς να κάνεις, είναι να δημιουργήσεις μία οικογένεια με τους αντίστοιχους λογαριασμούς στην κονσόλα της Microsoft.

Θα πας στο System και από εκεί στα Settings. Βρες το Account και επίλεξε το Family settings. Για να προσθέσεις ένα νέο, ανήλικο μέλος, θα πατήσεις στο Manage family members και κατόπιν στο Add to family. Διάλεξε Add New και στην οθόνη εισόδου με λογαριασμό Microsoft, βρες και επίλεξε το Get a new account. Θα χρειαστείς μία διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καθώς και τα στοιχεία του παιδιού και αφού επαληθεύσεις την ταυτότητά του και την προσθήκη του λογαριασμού του στην οικογένειά σου (μπορείς να το κάνεις μέσω του Xbox, υπολογιστή ή smartphone) είσαι έτοιμος.

 

6.jpg

 

7.jpg

 

Αν το παιδί έχει ήδη λογαριασμό Microsoft που βρίσκεται στην κονσόλα, τότε όταν πατήσεις στο Add to family, το μόνο που θα χρειαστεί να κάνεις είναι να διαλέξεις τον λογαριασμό αυτό από τη λίστα που εμφανίζεται αμέσως μετά. Σε περίπτωση που ο λογαριασμός Microsoft του παιδιού δε βρίσκεται στην κονσόλα, τότε θα πρέπει να συνδεθείς με τα στοιχεία του στην οθόνη εισόδου αμέσως αφότου πατήσεις στο Add New. Μόλις πραγματοποιηθεί η σύνδεση, θα πρέπει να επιλέξεις το Add to family.

3 Σχόλια
ΝΤΟΚΤΟΡ

Ωραίο άρθρο!

Καλή χρονιά

Μια ερώτηση αν ξέρει κάποιος : Για android υπάρχει εφαρμογή που να επιλέγει χρόνο που παιδί σου μπαίνει σε κάποιο εγκατεστημένο παιχνίδι ή youtube?

 

ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ
ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ

καλή χρονιά - πολύ χρήσιμο το άρθρο. θα το στείλω σε φίλες μου με παιδιά που είναι ολη την ωρα μπροστα σε ενα τάμπλετ

ΕΜΠΕΙΡΟΣ

Εγω ευτυχως ακομα δεν εχω τετοιο θεμα ομως εχω φιλες μου που τα παιδια τους ειναι λες κ ζουν μονο μεσα απο ενα λαπτοπ ή ενα ταμπλετ.Κολλημενα σε μια οθονη κ πολλες φορες ξεχασμενα σε ενα δωματιο παιζοντας ειτε παιχνιδια ειτε σερφαροντας στο ιντερνετ.

Φταινε κ καποιοι γονεις κ δυστυχως ξερω πολλους που για να ησυχασουν θεωρουν οτι η μονη λυση ειναι να τα αφησουν να ασχολουνται με μια οθονη απο το να τα προτρεψουν κ να τα παροτρυνουν να ασχοληθουν με  κατι πιο χρησιμο.

Επειδη ο κοσμος εξελίσσεται,η γνωση προχωραει με γοργους ρυθμους κ η ζωη μας ειναι σε διαρκη αναζητηση θελοντας κ μη ακολουθουμε την τεχνολογια κ τεχνογνωσια του μελλοντος.Αυτο αυτοματως μας κανει να συμμετεχουμε σε καθε τι καινουργιο τοσο εμας οσο κ τα παιδια μας με αποτελεσμα εκ των πραγματων να μην μπορουμε να αποφυγουμε το να έρχονται σε καθημερινη επαφη με τετοιου ειδους συσκευες.Για τον λογο αυτο υπαρχει ο γονικος ελεγχος ωστε να μπορεσουμε κατα καποιο τροπο να ελεγχουμε τα παιδια μας.Ευτυχως που παροτι εχουν αρχισει ολα να ειναι ανεξέλεγκτα υπαρχουν κ καποιοι που σκεφτηκαν να φροντισουν ωστε να μπορεσουμε εστω μερικώς να ελεγχουμε τα παιδια μας.

Μπραβο για το σπουδαίο άρθρο σου.