Πού και πώς θα πουλήσεις online οτιδήποτε;

INSOMNIA

Συχνά-πυκνά θα έχεις βρεθεί, συνήθως έπειτα από ημέρες γενικής καθαριότητας στο σπίτι, μπροστά σε μια στοίβα αντικείμενα που τις περισσότερες φορές ούτε καν θυμόσουν ότι είχες, αλλά που την προκειμένη στιγμή πρέπει επειγόντως να σου αδειάσουν τη γωνιά. Παλιές συσκευές, περιοδικά, video games και gadgets, κάθε λογής συλλογές από γραμματόσημα μέχρι τηλεκάρτες, ρούχα ή ακόμα και… αυτοκίνητα!

 

Ποιος ο λόγος να κρατάς το παλιό σου κινητό έχοντας μόλις αποκτήσει ένα καινούριο; Γιατί να σκονίζεται εκείνη η DSLR που έχεις να χρησιμοποιήσεις χρόνια και που κατά πάσα πιθανότητα δεν πρόκειται να το ξανακάνεις; Είσαι σίγουρος ότι υπάρχει λόγος να έχεις στη βιβλιοθήκη σου όλα αυτά τα video games που δεν πρόκειται να βάλεις ποτέ ξανά στο PS4 ή το Xbox One σου;

 

Όποιες κι αν είναι οι συνθήκες, ήρθε η ώρα να ξεφορτωθείς όλα όσα καταλαμβάνουν πολύτιμο χώρο στη ντουλάπα, το δωμάτιο, το πατάρι ή το γκαράζ σου και μάλιστα χωρίς να βγεις χαμένος! Πώς; Μα φυσικά πουλώντας τα online! Μη σου φαίνεται παράξενο: όλο και κάποιος θα βρεθεί που θα εκτιμήσει περισσότερο από ‘σένα τα όσα προσφέρεις, έτσι ώστε στο φινάλε να είστε κι οι δύο χαρούμενοι!

 

Τι θα χρειαστείς;

 

Αρχικά κάνε μία λίστα με τα πράγματα που προτίθεσαι να πουλήσεις. Εν συνεχεία, θα χρειαστεί μια έρευνα αγοράς στα sites και τις πλατφόρμες που σου δίνουμε παρακάτω, προκειμένου να δεις σε τι τιμές προσφέρονται ήδη. Βάσει αυτών θα ορίσεις κι εσύ τις δικές σου. Αν θες να ξεμπερδεύεις σύντομα, τότε χαμήλωσε τις προσδοκίες σου –με ένα 10% για αρχή θα είσαι μια χαρά. Αποφάσισε ποια αντικείμενα θα δώσεις μεμονωμένα και ποια ως πακέτο –και εδώ, τα πάντα εξαρτώνται από το πόσο θες να ασχοληθείς.

 

Έχοντας κάνει την προεργασία σου, ήρθε η ώρα να περάσεις στη φωτογράφιση των προϊόντων. Βρες μια καθαρή επιφάνεια, κατά προτίμηση σε λευκό ή μαύρο φόντο και με επαρκή φωτισμό. Φρόντισε να καθαρίσεις καλά τα αντικείμενα που προσφέρεις και φωτογράφησέ τα απ’ όλες τις πλευρές, δίνοντας έμφαση όπου χρειάζεται –στις λεπτομέρειες, τυχόν ατέλειες/φθορές και συσκευασίες. Όσο περισσότερες είναι οι φωτογραφίες, τόσο το καλύτερο.

 

Ορίζοντας την τιμή του κάθε προϊόντος, θα πρέπει να λάβεις υπ’ όψιν σου δύο ακόμα παράγοντες: το παζάρι και τα έξοδα συσκευασίας/αποστολής. Αρχικά, αν η πλατφόρμα που χρησιμοποιήσεις επιτρέπει το παζάρεμα, καλό θα ήταν να λάβεις υπ’ όψιν σου την πιθανότητα εμφάνισης ενδιαφερόμενων που θα προσφέρουν λιγότερα απ’ όσα ζητάς. Ξεκαθάρισε λοιπόν πέραν της τιμής της κάθε αγγελίας σου, με πόσα θα ήσουν ευχαριστημένος στη χειρότερη περίπτωση.

 

Επιπλέον, αν ο αγοραστής είναι σε διαφορετική πόλη απ’ αυτή που βρίσκεσαι εσύ, τότε θα χρειαστεί να του στείλεις το προϊόν. Ποιος πληρώνει τα έξοδα αποστολής; Πόσο στοιχίζει η συσκευασία του προϊόντος; Δε θες φυσικά όταν αυτό αφιχθεί στον προορισμό του να έχει υποστεί φθορές κατά τη μεταφορά διότι τότε αφ’ ενός ενδέχεται να υπάρξει πρόβλημα με την είσπραξη των χρημάτων σου και αφ’ ετέρου ο αγοραστής θα σου αφήσει αρνητική αξιολόγηση –κι αυτό δεν το θες καθόλου. Όπως και να ‘χει, ξεκαθάρισε τη θέση σου –και τυχόν έξτρα έξοδα- στην αγγελία σου.

 

Τέλος, γράψε το συνοδευτικό κείμενο για το κάθε προϊόν. Μην τσιγκουνευτείς τις λέξεις: περίγραψε με κάθε λεπτομέρεια τη χρησιμότητά του και δώσε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για την κατάσταση αλλά και τη χρήση του. Σκέψου καλά τι απορίες ενδέχεται να έχει κάποιος που διαβάζει το κείμενό σου και συμπερίλαβε τις απαντήσεις σε αυτό –όσο πιο σίγουρος αισθάνεται ο αγοραστής, τόσο πιο πιθανό είναι να προχωρήσει στην αγορά του προϊόντος.

 

Πού θα πουλήσεις;

 

Εξηγήσαμε λοιπόν το πώς θα πουλήσεις τα αντικείμενα που δε χρειάζεσαι. Πού θα το κάνεις όμως; Στη διάθεσή σου βρίσκονται μια σειρά από sites και πλατφόρμες που περιμένουν να υποδεχθούν τις αγγελίες σου. Καθένα έχει τους δικούς του μηχανισμούς και περιορισμούς, γι’ αυτό πάμε να τα δούμε αναλυτικά.

 

Facebook Marketplace

Εδώ και χρόνια η δημοσίευση αγγελιών μέσω Facebook γινόταν μέσω διαφόρων γκρουπ και σελίδων. Μολονότι η εν λόγω πρακτική αποδεικνύεται ιδιαίτερα αποτελεσματική ακόμα και σήμερα, το Facebook προσφέρει έναν πιο «επίσημο» τρόπο αγοραπωλησιών: το Marketplace. Επιλέγεις κατηγορία και τοποθεσία, ανεβάζεις περιγραφή και φωτογραφίες, ορίζεις τιμή και… αυτό ήταν όλο

marketplace-newsroom.png

Οι ενδιαφερόμενοι θα επικοινωνήσουν μαζί σου μέσω Messenger για να κανονίσετε τα περαιτέρω, ενώ η δημοσίευση των αγγελιών είναι δωρεάν. Παρ’ όλα αυτά, πέραν του Marketplace μην αμελήσεις τα διάφορα γκρουπ που λέγαμε πιο πάνω. Ειδικά στα πιο εξειδικευμένα εξ αυτών, γίνεται δουλειά…

 

eBay

Το μεγαλύτερο marketplace παγκοσμίως, το eBay θα σου δώσει τη δυνατότητα να διαθέσεις την πραμάτεια σου σε ένα διεθνές κοινό. Η δημοσίευση δημοπρασιών είναι δωρεάν, ωστόσο υπάρχουν αρκετά «εξτραδάκια» που κοστίζουν όπως π.χ. οι δημοπρασίες μικρής διάρκειας, η τιμή άμεσης αγοράς, η χρήση δεύτερης κατηγορίας κλπ.

ebay.jpg

Για κάθε επιτυχημένη δημοπρασία, το eBay θα κρατά περί το 10% της τιμής πώλησης ενώ η πληρωμή γίνεται μέσω PayPal –ενδεχομένως να υπάρχουν επιπλέον κόστη για τη μεταφορά των χρημάτων στην τράπεζά σου. Πριν ανεβάσεις την αγγελία σου, δώσε ιδιαίτερη προσοχή στα έξοδα αποστολής, αφού πλέον μιλάμε κατά βάση για εξωτερικό, οπότε τα λάθη απαγορεύονται.

 

Insomnia

 

Στο Insomnia… χτυπά εδώ και χρόνια η καρδιά των αγγελιών σε ό,τι αφορά το ελληνικό internet. Θα βρεις κατηγορίες για να πουλήσεις τα πάντα με τη δημοσίευση αγγελιών να είναι δωρεάν –κάθε μέλος μπορεί να ανεβάζει έως και δύο αγγελίες τη βδομάδα. Έχεις τη δυνατότητα να προσθέσεις εικόνες και περιγραφή της αρεσκείας σου, ενώ μπορείς να «ανανεώνεις» τις αγγελίες που έχεις ήδη δημοσιεύσει προκειμένου να εμφανίζονται πιο πάνω απ’ τις υπόλοιπες.

insomnia.jpg

Η επικοινωνία με τους ενδιαφερόμενους γίνεται μέσω προσωπικών μηνυμάτων ενώ οι αγοραπωλησίες ολοκληρώνονται με ευθύνη των εμπλεκόμενων χρηστών. Όπως και το eBay, έτσι και το Insomnia διαθέτει σύστημα αξιολόγησης.

 

Λοιπά forums

 

Το βασικό ζητούμενο με μία αγγελία είναι να την προβάλλεις στο κατάλληλο κοινό. Ως εκ τούτου λοιπόν, ένα κανάλι που ενδεχομένως να κάνει τη διαφορά, είναι τα διάφορα forums συγκεκριμένων –εξειδικευμένων στις περισσότερες περιπτώσεις- sites. Μπορεί να μη διαθέτουν πολυάριθμα μέλη, όμως στην περίπτωσή τους, αυτό που σε ενδιαφέρει δεν είναι το πλήθος αλλά τα ενδιαφέροντά τους. Έχοντας ετοιμάσει λοιπόν την αγγελία σου, ψάξε για sites με περιεχόμενο αντίστοιχο των προϊόντων που έχεις προς διάθεση. Αν διαθέτουν forum και εντός αυτού υπάρχει τμήμα με αγγελίες, μη χάσεις την ευκαιρία. Σε τελική ανάλυση, ποτέ δεν ξέρεις πού μπορεί να βρίσκεται ένας εν δυνάμει αγοραστής.

 

Χρυσή Ευκαιρία

Πριν από μερικές δεκαετίες, αν κάποιος επιθυμούσε να πουλήσει κάτι, η Χρυσή Ευκαιρία ήταν η ντε φάκτο λύση. Με τις εφημερίδες ωστόσο να έχουν παραδώσει τα σκήπτρα στο internet, η Χρυσή Ευκαιρία συνεχίζει το έργο της και online, μέσω της ιστοσελίδας της. Το marketplace της θυμίζει αρκετά eBay, με τη διαφορά ότι το xe.gr προσφέρει στα μέλη του τη δυνατότητα να δημοσιεύσουν απλά τις αγγελίες τους –δίχως λειτουργία online αγοράς.

 

chrome_2019-05-29_19-31-26.jpg

Για τις λεπτομέρειες, θα πρέπει να επικοινωνήσουν απ’ ευθείας με τους ενδιαφερόμενους, ολοκληρώνοντας τη συναλλαγή με τον τρόπο που τους βολεύει, εκτός site. Με μεγάλη γκάμα κατηγοριών και χιλιάδες αγγελίες, αποτελεί must, ό,τι κι αν πουλάς.

 

Car.gr

Σε περίπτωση τώρα που ετοιμάζεσαι να δώσεις το αυτοκίνητο, τη μηχανή, το σκάφος, το φορτηγάκι ή το τροχόσπιτό σου, τότε το Car.gr είναι η καλύτερη λύση. Εκτός από οχήματα, φιλοξενεί και αγγελίες για ανταλλακτικά –την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, στο σύνολό τους ξεπερνούν τα έξι εκατομμύρια! Η δημοσίευση των αγγελιών γίνεται δωρεάν, με τον χρήστη να είναι σε θέση να επιλέξει φωτογραφίες και να δώσει αναλυτική περιγραφή για το όχημα.

 

car.jpg

Μην αμελήσεις να συμπληρώσεις όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτό (αυτοκίνητο πουλάς ντε!) λαμβάνοντας υπ’ όψιν σου την πιθανότητα παζαριών και μηχανικού ελέγχου/test drive πριν την αγορά.

 

Γνωρίζεις άλλες ιστοσελίδες για αγοραπωλησίες προϊόντων; Μπορείς να τους μοιραστείς μαζί μας αφήνοντας ένα σχόλιο παρακάτω.

2 Σχόλια
ΝΤΟΚΤΟΡ

πρέπει να γράψεις και συμβουλές προς υποψηφίους αγοραστές (θύματα) γιατί υπάρχουν πολλοί απατεώνες στο διαδίκτυο  που πουλάνε αέρα κοπανιστο.

ΤΣΙΚΟ

Χρειάζεστε ένα καλό δάνειο; , Εάν ναι, επικοινωνήστε μαζί μας τώρα στη διεύθυνση mpagianidou@gmail.com