Πότε ένα smartphone είναι πραγματικά αδιάβροχο;

INSOMNIA

Εδώ και χρόνια, το νερό κατείχε –δικαίως- τον τίτλο του μεγαλύτερου «εχθρού» κάθε smartphone. Το εν λόγω… αξίωμα μάλιστα, βρίσκει πλήρη εφαρμογή και σε κάθε άλλη κατηγορία gadget, από ρολόγια και tablets, μέχρι media players και φορητές κονσόλες. Σε ό,τι αφορά ειδικά τα smartphones όμως, η βιομηχανία αντέδρασε σχετικά άμεσα, λανσάροντας μοντέλα που δεν φοβούνταν τόσο το νερό.

 

Τα λεγόμενα «αδιάβροχα» smartphones δεν αποτελούν πλέον κάτι το ριζοσπαστικό αφού τα συναντάμε αρκετά συχνά ακόμα και στη μεσαία κατηγορία συσκευών. Με την αγορά ενός τέτοιου κινητού, ο χρήστης μπορεί να έχει το κεφάλι του ήσυχο αφού η μονάκριβή του –στην κυριολεξία- συσκευή δε θα κινδυνεύει σε περίπτωση έκθεσής της στο νερό. Είναι όμως έτσι τα πράγματα…;

 

Πίσω από τις λέξεις

 

Η λέξη «αδιάβροχα» στην προηγούμενη παράγραφο δεν τοποθετήθηκε τυχαία σε εισαγωγικά. Μπορεί βλέπεις, χάριν ευκολίας, να αποκαλούμε έτσι όλες τις συσκευές που εμφανίζουν αυξημένη ανθεκτικότητα απέναντι στο νερό, όμως η πραγματικότητα διαφέρει αρκετά. Οι ορισμοί που περιγράφουν τη συμπεριφορά ενός σώματος (εν προκειμένω ενός smartphone ή gadget γενικότερα) απέναντι στο νερό είναι δύο: waterproof και water resistant ή αν προτιμάς, αδιάβροχο και ανθεκτικό στο νερό.

 

H λέξη waterproof, χρησιμοποιείται για να περιγράψει μία συσκευή που μπορεί να μείνει βυθισμένη σε νερό για συγκεκριμένη ώρα, δίχως να επηρεαστεί η λειτουργία της. Αντιθέτως, ο ορισμός water resistant αφορά μία συσκευή που ναι μεν έχει αυξημένη ανθεκτικότητα απέναντι στο νερό αλλά δεν είναι πλήρως αδιάβροχη. Μία υποκατηγορία του water resistant είναι το water repellent που περιγράφει τις συσκευές με ικανότητα απώθησης του νερού.

 

Μπέρδεμα, ε;

 

Το «μαγικό» πρότυπο IP

waterproof_2.jpg

Επειδή με όλα τα παραπάνω δε γινόταν να βγει άκρη, ιδίως δε όταν στη μέση μπει και το marketing, τη λύση ήρθε να δώσει η Διεθνής Ηλεκτροτεχνική Επιτροπή με την Κλίμακα Προστασίας από τη Διείσδυση, το λεγόμενο Ingress Protection rating ή εν συντομία βαθμό IP.

 

Θα έχεις σίγουρα προσέξει ότι στα τεχνικά χαρακτηριστικά των συσκευών που χαρακτηρίζονται ως αδιάβροχες, αναφέρεται και κάτι που ξεκινά με τα γράμματα “IP” και ακολουθούν δύο αριθμοί. Η αξιολόγηση αυτή είναι που εξηγεί τον βαθμό προστασίας της συσκευής από τη διείσδυση νερού και σκόνης. Πάμε να το αναλύσουμε όμως για να ξέρουμε για τι ακριβώς μιλάμε.

 

Το πρώτο ψηφίο μετά το “IP” αφορά την προστασία από τη διείσδυση στερεών σωμάτων (δάχτυλα, καλώδια, εργαλεία, σκόνη). Μπορεί να πάρει τιμές από 0 έως και 6 με το τελευταίο να υποδηλώνει την πλήρη προστασία της συσκευής από σωμάτια σκόνης. Το δεύτερο ψηφίο έχει να κάνει με το νερό –την προσοχή σου εδώ: το γλυκό νερό. Μπορεί να πάρει τιμές από το 0 έως και το 8, με την καθεμία εξ αυτών να αντιστοιχεί στα παρακάτω:

 

0 – Καμία προστασία

1 – Προστασία σε νερό που στάζει κατακόρυφα

2 – Προστασία σε νερό που στάζει κατακόρυφα όταν η συσκευή βρίσκεται υπό γωνία έως 15ο

3 – Προστασία σε ψέκασμα νερού όταν η συσκευή βρίσκεται υπό γωνία έως 60ο

4 – Προστασία σε ψέκασμα και σταγόνες νερού απ’ όλες τις κατευθύνσεις

5 – Προστασία από νερό που εκτοξεύεται με χαμηλή πίεση από στόμιο διαμέτρου 6,3 mm απ’ όλες τις κατευθύνσεις

6 – Προστασία από νερό που εκτοξεύεται με υψηλή πίεση από στόμιο διαμέτρου 12,5 mm απ’ όλες τις κατευθύνσεις

7 – Προστασία από εμβύθιση σε νερό βάθους έως και 1 m για χρονικό διάστημα μέχρι 30 λεπτά

8 – Προστασία από εμβύθιση σε νερό βάθους μεγαλύτερου του 1 m (ο κατασκευαστές οφείλει να διευκρινίσει το ακριβές βάθος)

 

Αξίζει να αναφέρουμε εδώ, πως εν αντιθέσει με τη διείσδυση στερεών, σε ό,τι αφορά τα υγρά, μία κατηγορία πιστοποίησης δεν περιλαμβάνει απαραίτητα και όλες τις προηγούμενες. Τουτέστιν, αν μία συσκευή φέρει πιστοποίηση IP68, μπορεί να είναι ανθεκτική στη βροχή, το πιτσίλισμα και την εμβύθιση σε γλυκό νερό αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα αντέξει και αν τοποθετηθεί κάτω από μία βρύση (το αντίστοιχο IP65 ή IP66).

 

Τι πρέπει να ξέρεις εσύ;

waterproof_3.jpg

 

Ας ξεκαθαρίσουμε λίγο τα πράγματα ώστε να ξέρεις τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει η συσκευή σου.

Σε ό,τι αφορά το νερό –και μιλάμε πάντα για το γλυκό νερό, οπότε ξέχνα εξ αρχής την περίπτωση της θάλασσας- η αξιολόγηση 1 και 2 στην κλίμακα IP, θα σε καλύψει για την περίπτωση της ψιχάλας –για την ακρίβεια του «ψεκάσματος». Τα 3 και 4 θα σου προσφέρουν ακόμα μεγαλύτερη προστασία στις ίδιες περιπτώσεις, ενώ τα 5 και 6 καλύπτουν εκτός από τα παραπάνω και τη ροή υπό πίεση –αναφέραμε πιο πάνω το παράδειγμα της βρύσης. Τα 7 και 8 ανταποκρίνονται πλήρως σε βροχή, πιτσίλισμα και εμβύθιση.

 

Πέραν αυτών, για να είσαι 100% καλυμμένος, έλεγξε προσεκτικά τους όρους χρήσης και την εγγύηση της συσκευής που έχεις ή σκοπεύεις να αγοράσεις, αφού εκεί θα αναγράφεται ξεκάθαρα τι καλύπτει και τι όχι ο κατασκευαστής της. Έτσι, θα μπορείς να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο, γνωρίζοντας ποιες είναι στην πραγματικότητα οι δυνατότητές της.

 

Πριν κλείσουμε, οφείλουμε να κάνουμε μία ξεχωριστή αναφορά στα ρολόγια, καθώς όσον αφορά στη συγκεκριμένη κατηγορία, ο βαθμός προστασίας από το νερό δε μετριέται βάσει του προτύπου IP αλλά με ατμόσφαιρες (ATM). Μία ατμόσφαιρα ισοδυναμεί με την πίεση 10,33 μέτρων στήλης ύδατος, οπότε αν το ρολόι σου αναφέρει π.χ. “5 ATM”, τότε υπολόγιζε σε αυτό σε βάθος έως περίπου 50 μέτρα –κάτι που εξαρτάται φυσικά από το πού βρίσκεσαι, τι κινήσεις κάνεις κλπ.

 

Όπως και να ‘χει τώρα γνωρίζεις. Θα σου προτείναμε, όποια κι αν είναι η προστασία της συσκευής σου (εκτός κι αν μιλάμε για κανένα CAT οπότε είσαι ελεύθερος να κάνεις ό,τι θες) να αποφύγεις τις ακραίες περιπτώσεις –κοινώς, να μην «πηγαίνεις γυρεύοντας». Μην παίρνεις το κινητό μαζί σου ενώ κάνεις μπάνιο σε μπανιέρα ή πισίνα, απομάκρυνέ το άμεσα από βρεγμένες επιφάνειες, μην το αφήνεις στη βροχή και γενικώς αντιμετώπισε την προστασία IP του ως ασπίδα για την κακιά την ώρα.

 

Σε τελική ανάλυση, γιατί να προκαλείς την τύχη σου;

4 Σχόλια
ΕΜΠΕΙΡΟΣ

Ωραίος.. Νόμιζα ότι τα IP είναι μόνο για ηλεκτρικές συσκευές .. Ευχαριστούμε για ωραίο άρθρο.
Εκ πείρας και μην γελάτε.. Η ταρζανια του ιντερνετ με το μπολ και το ρύζι δουλεύει.. Ή μου δουλεψε τέλεια εμένα στο samsung s3 mini χωρίς αδιάβροχη θήκη.

ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟΣ
Δεν υπάρχει εταιρία που καλύπτει τη ζημιά από υγρασία. Ανεξαρτήτως του IP rating που δίνουν. Είναι κάπως παράδοξο θα έλεγε κανείς. Πέραν της CAT που τα κινητά της φτιάχνονται ακριβώς για τέτοια πράγματα. Η ενδεδειγμένη λύση είναι η ασφάλεια, στο εξωτερικό είναι πολύ διαδεδομένη λύση, εδώ τώρα ξεκινάει σιγά σιγά να προσφέρεται.
Ανώνυμος
Δεν εφαρμόζεται

Αυτό  αφορά και μένα άπειρα,  μια που έχω κινητό με κουμπάκιαα...    xD

ΕΜΠΕΙΡΟΣ

Εγω μια φορα αγορασα κινητο αδιαβροχο το πηρα στη θαλασσα την αλλη μερα 🤣🤣 βουτηξαμε μαζι εγω βγηκα ζωντανη😂 το κινητο οχι παει 😂😂