Πώς θα κάνω εύκολα και γρήγορα το σπίτι μου έξυπνο;

INSOMNIA

Το έξυπνο σπίτι έχει πάψει καιρό τώρα να αποτελεί το φουτουριστικό κόνσεπτ που για χρόνια μπορούσε να συναντήσει κανείς μόνο σε εκθέσεις τεχνολογίας. Με μια γρήγορη ματιά στην αγορά θα βρεις ουκ ολίγα προϊόντα που υπόσχονται να μετατρέψουν το νοικοκυριό σου σε μία εξυπνότερη εκδοχή του –και στην πλειοψηφία τους, να είσαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουν. Πριν ενδώσεις όμως και αρχίσεις να επενδύεις στις προτάσεις που θα σου επιτρέψουν να ζήσεις το όνειρο του smart home, καλό θα ήταν να γνωρίζεις ορισμένα βασικά πράγματα.

Βήμα 1ο: Η πλατφόρμα

Οι συσκευές που θα κάνουν το σπίτι σου έξυπνο στην ουσία θα δημιουργήσουν ένα οικοσύστημα, μέσω του οποίου θα επικοινωνούν και θα σου προσφέρουν τη δυνατότητα να τις ελέγχεις ανά πάσα στιγμή. Όπως αντιλαμβάνεσαι λοιπόν, το πρώτο που θα πρέπει να φροντίσεις είναι να είναι συμβατές μεταξύ τους. Πώς θα γίνει αυτό; Επιλέγοντας μία πλατφόρμα (έναν assistant, όπως ίσως να την έχεις δει να αναφέρεται) και πλαισιώνοντας τη με συσκευές σχεδιασμένες γι’ αυτή.


step 1.jpg


Επί του πρακτέου, οι επιλογές σου εδώ είναι δύο: είτε Google Home, είτε Amazon Echo με το πρώτο να διαθέτει τον Google Assistant και το δεύτερο την Alexa. Στη θεωρία θα μπορούσες να εξετάσεις και την πρόταση της Apple, το HomePod, όμως η περιορισμένη του συμβατότητα με συσκευές και αξεσουάρ, το αφήνει πίσω συγκριτικά με τον ανταγωνισμό.

Έχοντας επιλέξει λοιπόν πλατφόρμα, θα πρέπει να εξοπλιστείς και με το κατάλληλο smart speaker, το έξυπνο ηχείο δηλαδή που θα αναλάβει να ακούσει προσεκτικά τις εντολές σου ώστε το σύστημα να δουλέψει καταλλήλως. Στην περίπτωση του Google Home μπορείς να ρίξεις μια ματιά στα Google Home Mini, JBL Link 20 και Google Home, ενώ σε εκείνη του Amazon Echo στα Amazon Echo (2nd Gen), Amazon Echo Plus (2nd Gen) και Amazon Echo Show (2nd Gen). Bonus tip το Sonos One που παίζει εξίσου καλά και στις δύο πλατφόρμες.

Βήμα 2ο: Τα φώτα


Επέλεξες λοιπόν «στρατόπεδο», προμηθεύτηκες και το έξυπνο ηχείο σου και είσαι έτοιμος να ζήσεις την εμπειρία του… σπιτιού του μέλλοντος. Με τι ξεκινάς; Μα θέλει και ρώτημα –εννοείται από τα φώτα! Με την προσθήκη έξυπνων λαμπτήρων στη θέση των συμβατικών, θα έχεις τη δυνατότητα να ρυθμίζεις τα φώτα του σπιτιού σου από το smartphone σου ή απλά με μία… φωνή στο smart speaker σου.

Οι έξυπνοι λαμπτήρες καίνε έτσι κι αλλιώς λιγότερο σε σχέση με τους υπόλοιπους, διαρκούν περισσότερο ενώ ρυθμίζονται όσον αφορά στη φωτεινότητα και το χρώμα τους (αν επιλέξεις τα πολύχρωμα μοντέλα) έτσι ώστε να δημιουργήσουν την ατμόσφαιρα της αρεσκείας σου. Ελέγχονται μέσω της πλατφόρμας smart home που έχεις επιλέξει ή της δικής τους εφαρμογής.

Η ποιοτικότερη και δημοφιλέστερη –αλλά και η ακριβότερη- επιλογή λαμπτήρων είναι οι Philips Hue. Εναλλακτικά μπορείς να δοκιμάσεις τους Hive, τους Lifx και βέβαια τους Tradfri από τα IKEA.

Βήμα 3ο: Ο θερμοστάτης

Έτοιμα και τα φώτα! Για να δημιουργήσεις ωστόσο την ιδανική ατμόσφαιρα, θα πρέπει να φροντίσεις και τη θερμοκρασία και σε αυτό το τελευταίο θα σε βοηθήσει ένας έξυπνος θερμοστάτης. Η δουλειά του είναι να βελτιστοποιεί τις συνθήκες στο εσωτερικό του σπιτιού σου όπως θα έκανε και ένας κανονικός θερμοστάτης, μόνο που ένα έξυπνο μοντέλο θα σου δώσει τη δυνατότητα να προσαρμόσεις τη θερμοκρασία από το κινητό σου τηλέφωνο, όπου κι αν βρίσκεσαι. Σε πρώτη φάση μπορείς να τον προγραμματίσεις βάσει των αναγκών σου, ενώ αν το μοντέλο που επιλέξεις υποστηρίζει τέτοια λειτουργία, άφησέ το να μάθει από τις συνήθειές σου, έτσι ώστε να δημιουργήσει αυτόματα τις ιδανικές συνθήκες!

step 3.jpg

Η καλύτερη επιλογή που μπορείς να κάνεις στην κατηγορία των έξυπνων θερμοστατών είναι ο Nest Learning Thermostat (3rd Gen), ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχουν κερδίσει αρκετούς πόντους και οι λύσεις της ecobee με τον SmartThermostat with Voice Control να αποτελεί την τελευταία της –χρονικά- πρόταση. Και οι δύο προτάσεις συνοδεύονται από αισθητήρες, ωστόσο μπορείς να προμηθευτείς ακόμα περισσότερους προκειμένου να επεκτείνεις την κάλυψή τους.

 

Βήμα 4ο: Η κάμερα

 

Πάμε τώρα και σε μία λύση ασφαλείας. Παρ’ ότι θεωρητικά θα μπορούσες να επενδύσεις σε μία ολοκληρωμένη λύση έξυπνου συναγερμού, σε πρώτη φάση μπορείς να κάνεις τις δοκιμές σου με μία κάμερα ασφαλείας. Πρόκειται για διακριτικές κάμερες παρακολούθησης που θα ελέγχουν τον χώρο σου 24/7, ανιχνεύοντας τυχόν κινήσεις και καταγράφοντας εικόνα και ήχο.

 

Ανάλογα με τα χρήματα που είσαι διατεθειμένος να ξοδέψεις θα πάρεις και αντίστοιχης ποιότητας προϊόν. Στην αγορά κυκλοφορούν μοντέλα με ικανότητα εγγραφής βίντεο στα 1080p, νυχτερινή όραση, 24ωρη καταγραφή βίντεο, δυνατότητα αποθήκευσης δεδομένων σε cloud υπηρεσία για μεγαλύτερη ασφάλεια και ειδοποίηση σε περίπτωση ανίχνευσης κίνησης. Το αν θα επιλέξεις κάμερα για χρήση σε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο, εξαρτάται καθαρά από τις ανάγκες σου.

Θα σου προτείναμε να ρίξεις μια ματιά στις Ring Stick Up Cam, TP-Link Kasa Spot KC100, Arlo Pro 2, Hive View, Nest Cam IQ Outdoor, Logi Circle 2 Wired, Netatmo Welcome, Wyze Cam Pan και Nest Hello. Πολλές οι προτάσεις αλλά με αρκετές διαφορές η μία από την άλλη. Θυμήσου ότι η κάμερά σου πρέπει να είναι συμβατή με την πλατφόρμα που έχεις επιλέξει!

Βήμα 5ο: Οι πρίζες

Τι γίνεται όμως με όλες εκείνες τις συσκευές που διαθέτεις ήδη στο σπίτι σου αλλά απέχουν αρκετά από το να χαρακτηριστούν έξυπνες; Από τον βραστήρα και το ηλεκτρικό καλοριφέρ, μέχρι το φωτιστικό στο σαλόνι και τον ανεμιστήρα; Πώς θα γίνει να… μάθουν να συμπεριφέρονται κι αυτές έξυπνα; Η απάντηση εδώ είναι με τα smart plugs –ελληνιστί, έξυπνες πρίζες. Πρόκειται για αντάπτορες που παρεμβάλλονται μεταξύ της πρίζας και του καλωδίου μίας συσκευής, καθορίζοντας πότε η τελευταία θα τροφοδοτείται με ρεύμα.

Φυσικά χάρη στη smart φύση της πρίζας, αυτό το τελευταίο θα το καθορίσεις εσύ από το smartphone σου. Όπου κι αν βρίσκεσαι λοιπόν, θα έχεις τη δυνατότητα να ενεργοποιήσεις μία συσκευή με το πάτημα ενός πλήκτρου, φτάνει αυτή να είναι συνδεδεμένη σε μία έξυπνη πρίζα. Φρόντισε οι πρίζες που θα επιλέξεις να είναι συμβατές με Amazon Echo ή Google Home για ακόμα μεγαλύτερη ευκολία. Αν θες δυο-τρεις προτάσεις, ρίξε μια ματιά στις Belkin Wemo Insight Switch, Efun SH330W, D-Link DSP-W115 και Teckin Smart Plug Wi-Fi.

Βήμα 6ο: Τα υπόλοιπα

Έχοντας ακολουθήσει τις οδηγίες μας, αυτή τη στιγμή θα πρέπει να διαθέτεις ένα πλήρως λειτουργικό έξυπνο σπίτι, καθώς θα έχεις αυτοματοποιήσει πλήρως τον φωτισμό, τη θερμοκρασία και ποιος ξέρει πόσες ακόμα συσκευές χάρη στις έξυπνες πρίζες, ενώ θα έχεις εικόνα του χώρου σου 24/7 μέσω της IP κάμερας που έχεις εγκαταστήσει. Κι αυτά είναι μόνο η αρχή –ακόμα δεν έχεις δει τίποτα!

 

step 6.jpg
Μπορείς να επεκτείνεις το έξυπνο οικοσύστημά σου προς όποια κατεύθυνση επιθυμείς, εγκαθιστώντας π.χ. ένα έξυπνο κουδούνι και ένα σύστημα συναγερμού. Τηλεόραση και ηχοσύστημα μπορούν να αποτελέσουν δύο ακόμα προσθήκες, ιδίως αν το τελευταίο υποστηρίζει και τεχνολογία HEOS έτσι ώστε να συγχρονίσεις τα ηχεία σε πολλαπλά δωμάτια για ένα πραγματικά εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Συσκευές και μικροσυσκευές όπως η σκούπα, το ψυγείο και ο φούρνος μπορούν να αποτελέσουν άνετα τμήματα του έξυπνου νοικοκυριού σου ενώ αν ψάχνεις για κάτι πιο παθητικό, οι πάσης φύσεως αισθητήρες και ανιχνευτές (μονοξειδίου του άνθρακα, καπνού, νερού κλπ) θα σε κάνουν να νιώσεις περισσότερη ασφάλεια.

Οι δυνατότητες ενός έξυπνου σπιτιού είναι πραγματικά αστείρευτες –το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να τις εξερευνήσεις!

4 Σχόλια
ΕΜΠΕΙΡΟΣ

Είναι τρομερό το πόσο προχωράει η επιστήμη... Να δούμε τι θα δούμε στο μέλλον...

Ανώνυμος
Δεν εφαρμόζεται

Αα !!  Μιλάμε για το σπίτι πριν γίνει πλειστηριασμός και μας το πάρει το κράτος ...   Γιατί μετά πάπαλα το σπίτι ...   Παγκάκι = Σπίτι ...    xD

ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟΣ

Είναι μία επένδυση η μετατροπή του "απλού" σπιτιού σε "έξυπνο" σπίτι, αλλά στο μέλλον θα μας αποζημιώσει πιστεύω. 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΟΣ

Τέλεια φαίνονται όλα...Το κόστος όμως δε μας λέτε...🤔🤔🤔